Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

04. 06. 2019. 15:02 >> 15:11

PORESKA UPRAVA

Prosječnu zaradu obračunavaju na osnovu iznosa dostavljenog PU

Poreska uprava (PU) podatak o prosječnoj zaradi obračunava na osnovu iznosa plata čija je isplata prijavljena toj instituciji, a ne na osnovu zarada za sve zaposlene koji se vode u Centralnom registru poreskih obveznika i osiguranika.

“Za razliku od Monstata koji obavlja statističke analize po sopstvenoj metodologiji i u skladu sa propisanim nadležnostima, PU vodi evidenciju sa egzaktnim podacima o zaposlenima, pri čemu pri svakoj analizi treba imati u vidu više aspekata, a posebno momenat u kojem se priprema izvještaj, kao i okolnosti na tržištu rada koje utiču na dinamiku prijavljivanja poreskih obaveza po osnovu zaposlenja”, objasnili su iz PU.

Iz PU su, u cilju istinitog i jasnog informisanja javnosti o broju zaposlenih u Crnoj Gori, u reagovanju naveli da se u toj instituciji vodi evidencija o zaposlenima sa dva aspekta – socijalnog osiguranja i isplate zarada, odnosno u Centralnom registru poreskih obveznika i osiguranika prijavljenih na osiguranje putem JPR obrasca, a evidenciji zaposlenih za koje poslodavci prijavljuju poreze i doprinose na isplaćene zarade putem IOPPD obrazaca.

„Imajući u vidu da u skladu sa zakonom poreska obaveza prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih nastaje u momentu isplate zarade, određeni broj poslodavaca kasni s podnošenjem IOPPD obrazaca, te se u postupcima inspekcijskog nadzora utvrđuje da li su isti u međuvremenu isplatili zarade zaposlenima, a da pri tome nijesu ispunili zakonsku obavezu, ili pak zarade zaista nijesu isplaćene zbog poteškoća u poslovanju ili drugih objektivnih okolnosti“, objasnili su iz PU.

Zbog navedenog, broj zaposlenih u registru uvijek je veći od broja osoba koje se na mjesečnom nivou pojavljuju u evidenciji podnijetih IOPPD obrazaca, odnosno od broja onih za koje su prijavljene poreske obaveze po osnovu isplaćenih zarada.

„Takođe, manji broj zaposlenih koji se pojavljuju u skorijim IOPPD obrascima u odnosu na raniji period nije indikator umanjenja broja zaposlenih, već posljedica činjenice da jedan dio poslodavaca kasni sa izmirivanjem zarada, zbog čega se navedena cifra uvećava u zavisnosti od momenta pripreme izvještaja“, tvrde iz PU.

Cijela priča je pokrenuta prošle sedmice u parlamentu, kada je ministar fiansija, Darko Radunović odgovarao na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Milutina Đukanovića, koga je zanimalo koliko je, prema podacima PU, od početka prošle godine do 1. maja ove, po mjesecima, obračunato zarada zaposlenilh i koliko je iznosila prosječna bruto, a koliko neto zarada.

Prema riječima Radunovića, u martu ove godine je 110,88 hiljada ljudi primilo plate sa uplaćenim porezima i doprinosima.

Iz PU su objasnili da se može se utvrditi da je samo sedam dana u odnosu na 27. maj kada je rađen izvještaj za potrebe odgovora na poslaničko pitanje, broj zaposlenih za koje je prijavljena zarada kroz IOPPD obrasce za mart ove godine uvećan za skoro deset hiljada i u ovom trenutku iznosi 119,19 hiljada.

„Očekuje se da će isti i dalje rasti pri daljem podnošenju prijava od poslodavaca, imajući u vidu da je broj zaposlenih prijavljenih na osiguranje za mart 173,71 hiljada“, zaključili su iz PU.

DF: Monstat godinama obmanjuje građane o prosječnoj zaradi

Demokratski front danas je održao konferenciju za medije povodom, kako su naveli, "lažnih podataka Monstata".

Monstat, kaže on, saopštava da je razlika između njihovih i podataka Poreske uprave (PU) o prosječnoj zaradi, nastala zato što Monstat uzima u obzir i zarade za koje nisu isplaćeni, odnosno obračunati porezi i doprinosi.

„Ako je to tačno, uzmimo kao primjer zarade iz januara 2018. godine, jer valjda su u proteklih 15 mjeseci obračunati porezi i doprinosi. PU je dostavila podatke zaključno sa 1. 5. ove godine. U januaru 2018. Monstat saopštava da je prosječna neto plata 511 eura. Po PU, za januar 2018, ukupan broj zaposlenih za koje su obračunati porezi i doprinosi je 162.793, prosječna bruto zarada iznosi 652 eura, a neto 437. Ako to podijelimo sa 1.492 ili 1.501 – kakav je odnos kod Monstata – dobijamo prosječnu neto zaradu od 434,67 eura“, kazao je Đukanović na konferenciji za medije u Skupštini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније