Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

TVCG

04. 06. 2019. 20:28 >> 20:34
1

OBRAČUN DNEVNICA

Da li je plaćen rad za praznike?

Iz Inspekcije rada, koja trenutno kontroliše obračun prazničnih dnevnica tokom prvomajskih praznika, kažu da ima anonimnih prijava zbog netačnog obračuna, ali i da je riječ o neznatnom broju. Iz Unije slobodnih sindikata ističu da postoje zloupotrebe, i da Ministarstvo ekonomije već deset godina odgađa usvajanje pravilnika o kriterijumima za izdavanje dozvola za rad tokom praznika.

Osim nepoštovanja prava radnika na odmor tokom praznika, jer ne postoji Pravilnik koji definiše kriterijume ko može da radi tokom praznika, česte su i zlopotrebe kod obračuna prazničnih dnevnica, kažu iz Unije slobodnih sindikata (USS).

"Tu ima neodgovornih poslodavaca koji samo na obračunskim listama na papiru prikazuju uvećanu dnevnicu, ali pitanje je koliki broj zaposlenih je primio uvećanu dnevnicu u vrijeme državnih i drugih praznika", kaže Sandra Obradović iz USS.

Iz Inspekcije rada kažu da je problematična kontrola obračuna prazničnih dnevnica kod minimalnih zarada, budući da često nije riječ o ukupnom iznosu zarade i da pojedini poslodavci, poput trgovinskih lanaca, isplaćuju dio zarade na ruke.

"Taj dio je nevidljiv za državui inspekciju, ali suština je da je isplaćeno. Ako se neko požali da nije, mi vidimo kroz obračun zarade da je obračunat i isplaćen je kroz obračun zarade, ali i taj dio je za radnika nevidljiv, jedini dobitnik je Fond PIO", navodi Predrag Nešković iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Unije poslodavaca kažu da njihove članice poštuju Opšti kolektivni ugovor i zakon koji definiše uvećanje zarade tokom praznika za 150%. Ukazuju na neophodnost donošenja Pravilnika o kriterijumima za izdavanju dozvola za rad tokom praznika.

"Kada neko radi u vrijeme praznika, postoji veliki broj preduzetnika i zaposlenih koji motivisani većim prometom žele da rade tog dana", kaže Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

"Danas imamo jednu samovolju da svaki poslodavac na osnovu sopstvene odluke ovjeri u Ministarstvu rada odluku za rad", ističe Sandra Obradović iz USS.

I Socijalni savjet je raspravljao o pravilniku, kažu iz Unije sindikata, i ističu da je Ministarstvo ekonomije odgovorno zbog nedonošenja pravilnika u proteklih deset godina. Zbog toga, kako su nam kazali iz Uprave za inspekcijske poslove ne mogu da primjene zakon u dijelu kontrole rada poslodavaca tokom prazničnih dana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније