Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

05. 06. 2019. 20:40   >>  20:39 5

DUPLIRALI INVESTICIJE

Od ulaska u NATO milijardu i po eura investicija

Članstvo u NATO-u dupliralo je investicije zemalja saveznica u Crnoj Gori. To pokazuju podaci Agencije za priv stranih direktnih investicija, prema kojima je u našu državu od kada smo članica NATO-a investirano milijardu i po eura. Osim investicija, iz država NATO članica u našu državu stigao je i veliki broj turista. U prva četiri mjeseca u našoj državi boravilo je 40 odsto turista iz zemalja Zapadne Evrope.

"U prethodnih dvije godine imamo bruto priliva stranih investicija u iznosu od milijardu i 500 miliona eura. Imamo sve više investitora kako iz Velike britanije, Turske ali i Italije tako i ostalih članica Nato saveza. U 2018. zemlje članice investirale su čak 66 odsto više nego u 2017 godini", kazao je za TVCG Miloš Jovanović iz Agencije za promociju stranih investicija.

Osim povjerenja u bezbjednost, investitore iz država NATO članica u Crnu Goru dovela je i makreoekonmska stabilnost ali i povoljni uslovi poslovanja, pa su svoj kapital do sada ulagali u turizam, energetiku, poljoprivredu i saobraćaj. 

Oni su najbolji ekonomski ambasadori naše zemlje u svijetu, takoreći u skladu sa promocijom svojih proizvoda oni promovišu i Crnu Goru i rade na poboljšanju imidža Crne Gore. Sa adresa NATO članicica u Crnu Goru je u prethodne dvije godine stigao i veliki broj turista. Zahvaljujući njima kako vjeruju u Privrednoj komori prošle godine smo od turizma zaradili prvu milijardu eura. Najave za ovu sezonu pokazuju da će prihodi i broj turista premašiti prošlogodišnje", objasnio je Jovanović.

Sanja Marković iz Privredne komore je istakla da već imaju najave bukinga da će taj broj biti još najznačajniji.

"Za prva četiri mjeseca u kolektivnom smještaju broj turista iz Zapadne evrope čini preko 40 posto što je vrlo značajan podatak u odnosu na prethodne godine. A članstvom u Alijansi crnogorski privrednici dobili su mogućnost da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište zemalja članice te vojne organizacije, ali i da budu potencijalni dobavljači NATO komandi i agencija na tenderima za nabavku različite opreme, softvera, usluga, hrane, pića", istakla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније