Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

10. 06. 2019. 07:36   >>  07:36

CBCG

Imaćemo preciznije podatke o platnom bilansu

Podaci o platnom bilansu biće tačniji nakon što je Centralna banka izmjenom odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom uvela obavezu da joj kompanije dostavljaju podatke o građevinskim, odnosno investicionim uslugama i trgovinskim kreditima.

Iz CBCG su rekli Pobjedi da će sada pored podataka o transakcijama sa inostranstvom koje su dobijali od poslovnih banaka biti izvještavani direktno od preduzeća koja se bave tim poslovima.

„Na taj način će se obuhvatiti i oni podaci koji, iz objektivnih razloga, nijesu bili obuhvaćeni dosadašnjim sistemom prikupljanja i postići će se i bolja vremenska usklađenost. Cilj izmjene odluke jeste da se uvede još jedan novi izvor podataka, odnosno implementira novi način prikupljanja podataka o građevinskim uslugama i komercijalnim, odnosno trgovinskim kreditima direktno od preduzeća“, objasnili su iz Centralne banke.

Na pitanje na koji način će se ti novi podaci odraziti na statistiku platnog bilansa i spoljnjeg duga, koji je na kraju prošle godine bio 3,3 milijarde EUR, iz CBCG su odgovorili da će se povećati kvalitet statistike.

„Uključivanjem ovog novog izvora podataka unaprijediće se sveobuhvatnost i kvalitet statistike platnog bilansa“, objasnili su iz Centralne banke.

Strani investitori iz više od 60 zemalja u prošloj godini u Crnu Goru su uložili blizu 328 miliona EUR neto. Na prvom mjestu po prilivu je bio Azerbejdžan, potom Mađarska, a na trećem Rusija.

Iz zemlje se u prošloj godini odlilo 515 miliona eura. Podaci za januar tekuće godine pokazuju da su SDI bile 59,1 milion, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 14,8 miliona eura.

Iz CBCG su objasnili da su odlukom propisani novi obrasci. Inovirana odluka dovešće do znatno preciznijih podataka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније