Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

14. 06. 2019. 20:54 >> 20:51

VUJIČIĆ

Postupak javne aukcije nije u skladu sa uredbom

Ponuđačima nije bilo dozvoljeno da postave pitanja prije početka javnog nadmetanja za zakup pristaništa i privezišta, što je nedopustivo, a neki učesnicu su omalovaženi i nije im omogućeno učešće do zadnje ponuđene cijene, saopšto je jedan od ponuđača Božidar Vujičić.

On je danas u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, istakao da predsjednica tenderske komisije, prije početka aukcija, nije dozvolila ponuđačima da postave pitanje.

“Ponuđači nisu mogli da pitaju ono što im nije jasno i to im je izričito zabranjeno“, rekao je Vujičić.

On je kazao da ponuđačima nije bilo dozvoljeno da na pola aukcije ne prihvate određenu cijenu, a da prihvate zadnju cijenu.

Vujičić je istakao da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom naplaćuje zakup za cijelu kalendarsku godinu bez obzira kada je ugovor potpisan.

“Dakle, ako bi se ugovor potpisao 30. decembra, za samo jedan dan, zakupac bi morao da plati zakup za cijelu kalendarsku godinu. Ovdje se radi o zloupotrebi državne imovine u političke svrhe. A danas ste mogli da svjedočite osionom ponašanju predsjednice tenderske komisije, koja je omalovažila učesnike i nije dozvolila da svaki ponuđač učetsvuje u aukciji do zadnje ponuđene cijene“, rekao je Vujičić.

On je kazao da je, po proceduri, predsjednik tenderske komisije dužan da, nakon ostvarivanja najveće cijene, tri puta ponudi višu cijenu i da tada, kako je objasnio, ponuđač, koji tokom postupka nije podizao ruku, ima pravo da je podigne i prihvati ponuđenu cijenu.

“Jedino tako svi ponuđači imaju jednaku šansu, a predsjendica je danas eliminisala jedno ponuđača, Nenada Vujičića, predstavnika Montenegro Cruisinga“, kazao je Vujičić.

On je rekao da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom „podmeće“ svim zakupcima izjavu „koja se zove izjava najboljeg ponuđača, ili prvorangiranog“.

“I tu izjavu treba da potpiše najbolji ponuđač. Ostali ponuđači ne bi trebalo da potpisuju izjavu prvorangiranog. Takođe, ovo preduzeće, naplaćuje ukupni iznos garancije kod banke. Ako je bilo pet ponuđača i početna cijena bila osam hiljada, svi su morali da donesu garanciju banke na osam hiljada. Dakle, ovo Javno preduzeće će, pozivajući se na ovu izjavu, ako svi odustanu zaraditi 40 hiljada eura, a da uopšte ne izda lokaciju“, smatra Vujičić.

Prema njegovim riječima, u preambuli javnog poziva se ne pominje pravilnik o radu tenderske komisije, koji je iznešen na početku aukcije.

“Njega uopšte nema u javnom pozivu. I onda se oni pozivaju na pravilnik, kojeg nema u preambuli javnog poziva. U javnom pozivu su jedna pravila, a onda izvade njihov interni pravilnik, na koji nisu dobili ni saglasnost, i postupaju po njemu“, rekao je Vujičić.

On je prije početka aukcije od predsjednice tenderske komisije tražio da mu bude dozvoljeno da postavi pitanja, „kako bi mi bile pojašnjene nejasnoće u vezi ovoga nadmetanja“.

On je rekao da je u vezi javnog tendera poslao četiri dopisa i da nije dobio nijedan odgovor.

Predjednica tenderske komisije, Tina Tičić, istakla je da tenderska komisija nije nadležna da daje pojašnjenja ni odgovore.

“Možete da uložite prigovor na tok postupka aukcije, licitacije. Prigovor ne odlaže aukciju, a o osnovanosti prigovora komisija odlučije neposredno po njegovom iznošenju, kao što radimo sada po vašem. Odluka po prigovoru je konačna. Vaš prigovor je neosnovan. Ako ste se Javnom preduzeću obratili sa četiri zahtjeva za objašnjenje, onaj kome ste ih uputili će vam i odgovoriti u zakonskom roku“, poručila je Tičić.

Predstavnik Montenegro Cruisinga, Nenad Vujičić, imao je, kako je rekao, četiri pitanja.

“Ja sam ponuđač i imam pravo da nešto pitam predsjednika komisije. Ali vi meni ne želite da date da pitam. Ja ne želim da mijenjam vaše mišljenje, vi uradite kako hoćete, ali ja kao građanin tražim da mi dozvolite osnovno, da postavim pitanja. Ja mislim da vi namjerno nećete da date odgovore na neka pitanja, da ne bi građanima bilo jasno o čemu se radi“, rekao je Vujičić

Tičič je kazala da nema mjesta pojašnjenjima u toku licitacije i da se time ometa aukcija.

“Ovo nije mjesto ni vrijeme da vam odgovaram na ta pitanja. Na ta pitanja koja ste postavili Javnom preduzeću pismenim putem ćete pismenim putem dobiti odgovor. Ovdje je sada aukcija i licitacija za lokacije po javnom pozivu na koji ste se javili. Ja ne odgovaram na pitanja koja se ne tiču tenderske komisije i aukcijskog postupka“, rekla je Tičić.

Ona je pojasnila da kada ponuđač spusti karton nema pravo ponovnog podizanja kartona.

Vujičić je istakao da nije odustao onda kada je spustio karton na neku cijenu i da prihvata zadnju ponuđenu cijenu.

Nakon javne opomene zbog, kako je istaknuto, ometanja toka nadmetanja, Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja je Nenada Vujičića udaljila iz prostorije.

Današnji postupak javnog nadmetanja je zbog isteka radnog vremena prekinut i biće nastavljen u utorak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније