Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 06. 2019. 13:13   >>  13:13

DOBARDŽIĆ PORUČIO

Neophodna nova ekonomska politika

Priliv stranih direktnih investicija u 2018. povećan je u svim zemljama Zapadnog Balkana osim u Crnoj Gori, pokazuju podaci u "Izveštaju o investicijama u svijetu" Konferencije UN o trgovini i razvoju, saopštio je član Glavnog odbora URA Eldin Dobardžić.

 

Dobardžić kaže da izvještaj pokazuje da je Crna Gora  jedina u regionu zabilježila pad od čak 12 odsto stranih direktnih investicija u odnosu na pethodnu godinu što samo, “pokazuje nestručnost i nespremnost vladajuće većine” da poboljšava crnogorsku ekonomiju i radi na njenom kontinuiranom unapređenju.

"Sve ostale zemlje u regiona prestigle su našu zemlju u privlačenju stranih direktnih investicija pa tako imamo Makedoniju koja bilježi pravi bum u investicijama u regionu (rast od nevjerovatnih 260% u odnosu na 2017.), Srbiju koja ima rast od čak 44%, Albaniju sa dobrim rastom od 13% i Bosnu i Hercegovinu sa rastom od 4%", precizira Dobardžić.

Iz Građanskog pokreta URA krivca za pad direktnih stranih investicija vide i u kontinuiranoj političkoj krizi u Crnoj Gori.

"Ta kriza da podsjetimo traje od 2016, pa čak i prije toga. Zasigurno da strani investitori neće birati one destinacije za svoja ulaganja u kojima svakog dana izađe po neka afera nadležnih a političke strasti i razmirice se kontinuirano potpaljuju", kaže on.

 

U pogledu ekonomskih politika iz URE predlažu kao mjere iz svog ekonomskog programa “Posao za sve” razvijanje ekonomske diplomatije, razvijanje sistema e-uprave i smanjenje birokratije, braunfild investicije i poreske olakšice stranim direktnim investicijama.

“Država bi trebala za početak unaprijediti Zakon o slobodnim zonama na način da se omogući formiranje novih slobodnih zona u Crnoj Gori koje bi uz poseban sistem poreskih olakšica predstavljale povoljan ambijent za privlačenje investicija. Moramo se okrenuti ekonomskoj diplomatiji, kao i reformi Agencije za promociju stranih investicija što bi rezultiralo većim brojem SDI u budućnosti. Neophodno je u tom pravcu inicirati sve vidove saradnje i razmjene informacija ekonomskih i diplomatskih predstavništava sa državom”, navodi se u saopštenju

 Osim toga, prema riječima  Dobardžića, prijeko je potrebno poboljšanje sistema e-uprave i formiranje “one stop shop servisa” za investitore i nove kompanije koji bi predstavljao most između države i firmi.

“Važno je pokrenuti i “braunfild” investicije, tj. investicije u zapuštene fabričke pogone širom zemlje uz poseban set olakšica zainteresovanim investitorima kako bi im se omogućila upotreba neiskorišćenih nekretnina u državnom vlasništvu u svrhu obavljanja privrednih djelatnosti”, kazao je on.

Član GO URE, kaže i da bi istinsko pregalaštvo na ovim poljima od strane vladajućih partija dalo rezultate i da bi Crna Gora mogla da privlači strane investitore da ulažu u Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније