Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

18. 06. 2019. 12:45   >>  12:54

PZP OPTUŽUJE

"Kriminalnoj grupi omogućeno neplaćanje poreza "

U Crnoj Gori godinama djeluje organizovana kriminalna grupa, koja se, “pod zaštitom vrha režima”, bavi finansijskim zloupotrebama, pranjem novca i utajom poreza, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

 

On je rekao da su u DF-u, prateći javne nastupe insajdera Dejana Lakića i dobijajući sve fakture, došli do zaključka da postoji organizovana grupa kompanija, međusobno povezanih, koje imaju za cilj da prikazivanjem lažnih faktura izbjegnu, između ostalog, plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Mi u DF-u smo dobili jedan obiman materijal, oko 40-ak faktura, vezano za djelovanje jedne opasne organizovane kriminalne grupe. Crnogorska javnost, odnosno privrednici, godinama znaju da postoje kompanije koje služe za izvlačenje gotovine iz poslovanja preduzeća, kako bi se izbjeglo plaćanje uglavnom poreza na dobit”, kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

On je poručio da postoje privilegovane grupe koje, “uz podršku direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše”, omogućavaju tim firmama da izbjegavaju plaćanje PDV-a, podižu gotovinu sa računa i nezakonito naplaćuju povraćaj PDV-a koji nikad nijesu platili.

“Sve ove fakture su uništene. Sve ove firme koje fakturišu lažne fakture se guraju u lažni stečaj. Međutim, po zakonu, ako firma ode u stečaj, PU je dužna da provjeri da li postoji dug prema državi. U ovom slučaju, PU ne provjerava da li su preduzeća dužna porez, nego ih pušta u stečaj gdje se te fakture uništavaju, a samim tim se uništava i trag ove finansijske prevare”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja ima svoje aktivne učesnike u vrhu PU, Privrednom sudu i Tužilaštvu, koje godinama zna za te aktivnosti, ali ne sporvodi istragu.

On je rekao da u tom lancu postoji nekoliko firmi, koje su blokirane, ali i dalje posluju, odnosno šalju fakture na izmišljene usluge i robu koje se ne plaćaju.

“Ove fakture su slate firmi PS Gradnja, jednoj od kompanija koju kontroliše druga grupa crnogorskih građana, izvjesna braća Petričević”, kazao je Medojević.

On je rekao da su problem u tom lancu nastali zbog toga što je došlo do sukoba oko raspodjle provizija koja se kretala od dva do četiri odsto.

“Kada je došlo do sukoba, došlo je i do pokretanja nekih istraga ali i pojave insajdera, Lakića, koji danima zasipa javnost svojim objavama”, zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније