Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

19. 06. 2019. 09:55   >>  11:07

PROJEKAT AGENCIJE

Iskustva Hrvatske značajna za zaštitu konkurencije

Agenciji za zaštitu konkurencije Crne Gore potrebno je kompetentno osoblje, a obuke i posjete hrvatskim institucijama značajno su osnažile ovu organizaciju i unaprijedile zaštitu konkurencije u Crnoj Gori, istaknuto je na prezentaciji rezultata uspješno završenog projekta "Jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore", predstavljeni su u hotelu "Podgorica".

Projekat, koji je Evropska unija finansirala sa 250.000 eura, imao je za cilj poboljšanje sistema i unaprjeđenje zaštite konkurencije u Crnoj Gori.

Projekat je sprovela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Hrvatske u saradnji sa Agencijom za zaštitu konkurencije Crne Gore.

Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, naglasio je važnost ovoga projekta za budući rad Agencije, budući da je politika konkurencije jedan od osnovnih stubova unutrašnjeg tržišta EU.

"Od najveće je važnosti osigurati odgovarajući broj kompetentnog osoblja u ovom osobito kompleksnom području. Agenciji je za izvršavanje svog mandata neophodna kontinuirana i snažna politička podrška", istakao je Špic.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić naglasio je kako je jačanje institucionalne i tehničke sposobnosti Agencije od velikog značaja za postizanje uslova jednakih prilika za sve poslovne subjekte u Crnoj Gori.

Hrvatski eksperti su održali niz treninga za službenike Agencije o primjeni odredaba Zakona o zaštiti konkurencije.

Sedam predstavnika Agencije učestvovali su u studijskoj posjeti Hrvatskoj, gdje su naučili više o praksi ove zemlje i stekli direktan uvid u praksu hrvatskih kolega i njihov pristup rješavanju predmeta iz oblasti konkurencije.

"Posebno korisna bila je posjeta informatičkoj laboratoriji u kojoj hrvatska Agencija obrađuje digitalne dokaze prikupljene tokom nenajavljenih posjeta preduzećima" kazala je Lepa Aleksić, direktorica Agencije za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori i naglasila da je projekat u potpunosti ostvario očekivanja u smislu edukacije zaposlenih.

Kao bitan rezultat projekta istakla je napredak u statistici predmeta i sprovođenje nenajavljenog uvida, koji je ostvaren nakon opsežnih priprema i uz pomoć hrvatskih kolega.

"Kroz ovaj projekat ostvarili smo trajne veze između naše i hrvatske Agencije, ne samo na nivou rukovodioca institucija, nego i na operativnom nivou samih zaposlenih koji će zasigurno nastaviti razmenjivati svoja iskustva u svakodnevnom radu", kazala je Aleksić.

Rukovoditeljka Odjela za međunarodnu i evropsku saradnju hrvatske agencije Branimira Kovačević, kazala je da je bitno nastaviti edukaciju zaposlenih u Agenciji, ali i drugim institucijama i poslovnim subjektima koji učestvuju na tržištu, kako bi se zaštitila konkurencija i osigurali jednaki uslovi za sve, na dobrobit crnogorskih preduzeća i krajnjih potrošača.

Božidar Lopičić, službenik za međunarodnu saradnju i odnose sa medijima, je sa stanovišta Agencije za zaštitu konkurencije, dao informacije o samoj Agenciji, njenom radu, kao i rezultatima projekta koji su postignuti u prethodnih osam mjeseci, sa akcentom na međunarodnu saradnju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније