Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

19. 06. 2019. 20:59 >> 20:58

STABILNO POSLOVANJE

Metalac ugovorio poslove do februara

Poslovanje Termochem Metalca iz Nikšića je stabilno i za sada su ugovoreni poslovi do februara, ali je naplata kočnica za znatno bolji učinak, saopštio je agenciji Mina-business izvršni direktor fabrike Živorad Krsmanović.

 

Riječ je o fabrici na koju je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine kada je kupila češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i trenutno upošljava 110 radnika, od kojih oko 70 proizvodnih, dok su ostali angažovani u sistemu održavanja i upravi.

 Metalac je vezan, kako je naveo Krsmanović, za matičnu kuću u Češkoj koja je obezbijedila značajan poslovni ugovor, vrijedan oko 40 miliona eura, od čije realizacije se obezbjeđuju sredstva i za isplatu zarada i posao za fabriku i u Nikšiću.

”Matična kuća koliko sjutra, prekosjutra trebalo bi da realizuje još jedan značajan ugovor, a još tri mjeseca radimo isporuku za kupca u Litvaniji. Privodi se kraju i ugovoreni posao za Meljine”, rekao je Krsmanović.

U Metalcu jedva čekaju početak jula kada bi trebalo da otpreme preostalih oko 40 tona metalnih djelova i time stave tačku na nepovoljni niskoprofitabilni poslovni angažman, koji je, kako podsjeća Krsmanović, morao biti ugovoren da bi nikšićka fabrika preživjela.

”Ugovorili smo posao po niskoj cijeni, a nijesmo ga naplatili. I to nas je, ne razvijalo, nego sputavalo. Završetkom toga posla skinućemo veliko breme”, optimista je Krsmanović.

Govoreći o planovima, Krsmanović je kazao da očekuje poslovne angažmane za naredne dvije godine, za koje su pregovori u toku.

”Treba da potpišemo ugovor kojim bi se osigurala proizvodnja u Metalcu za cijelu sledeću godinu”, najavio je Krsmanović i dodao da imaju dosta pregovora, da su ušli u uži izbor za posao i u Pljevljima.

 Problem Metalca je, kako je naveo, uposlenost kapaciteta na mašinskoj obradi od svega oko 20 odsto u glavnoj Mašinskoj hali, dok su zadovoljni kada su u pitanju namjenski bravarski i ostali poslovi.

 Govoreći o proizvodnji, Krsmanović je kazao da im problem predstavlja i povećava cijenu koštanja što repromaterijal moraju da kupuju iz inostranstva i regiona, Praga, Bratislave, Varšave, Zagreba, umjesto u Crnoj Gori, ali i da su i u takvim uslovima konkurentni.

 Krsmanović je podsjetio da je Metalac u Nikšiću uspio da samostalno odradi dosta neophodnog i dobije dosadašnje ateste za proizvodnju.

”Metalac trenutno ne koristi, niti smo koristili nikakve povoljnosti od države, iako je bilo obećanja, jer smo u principu samostalni što nam je, možda, najveća greška, kao i što se držimo isključivo tržišnog poslovanja”, rekao je Krsmanović.

U toj fabrici od njenog oživljavanja, kako je kazao Krsmanović, plate su redovne, i kada bi se sabrali svi dani ukupno su do sada kasnile mjesec, odnosno nekad se desi da se isplata prolongira dan ili dva.

”I tako malo zakašnjenje je problem za radnike, što je razumljivo, jer treba platiti račune, živjeti. Drugi dio zarade zakasnio je dva – tri dana sada u junu, zbog nenaplaćenih isporuka, što je izazvalo određeno nezadovoljstvo radnika, a može se desiti i slično zakašnjenje još u narednih mjesec – dva”, rekao je Krsmanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније