Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 09. 2013. 17:18 >> 17:18

NEMA RUDE

Mađari tražili vraćanje avansa

Nikšićkim Rudnicima boksita stigao je oko 14 sati zahtjev od mađarske kompanije Vagon impeks za vraćanje nedavno uplaćenog avansa od 100 hiljada eura, uz obrazloženje da se nijesu stvorii uslovi za isporuku rude po potpisanom ugovoru.

Predstavnici Samostalnog sindikata kompanije saopštili su agenciji Mina-business da je zahtjev o povraćaju avansa stigao na adresu izvršnog direktora Boksita, Milorada Đurovića, koji ih je o tome obavijestio.

»Svjesni smo da povraćaj avansa znači raskid ugovora i ujedno gašenje kompanije, zbog čega ćemo na sopstvenu odgovornost do ponedjeljka zadržati taj novac, vjerujući da će radnici koji blokiraju isporuku rude shvatiti da je to presudan trenutak za spas preduzeća i da je sudbina 309 zaposlenih u njihovim rukama«, kazali su predstavnici Samostalnog sindikata.

Oni su poručili da grupa nezadovoljnih radnika Boksita mora biti svjesna da dobijeni avans od 100 hiljada eura trenutno predstavlja jedina raspoloživa sredstva, zbog čega su, kako su kazali, nerealni zahtjevi koji se ispostavljaju preko opštinskog Sindikata.

»Dodatna sredstva za isplatu zarada ne mogu se obezbijediti bez prodaje rude u što su se uvjerili i predstavnici radnika na nedavnom sastanku sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, i članovima Odbora direktora, koji su im jasno saopštili da se može dijeliti samo ono što se zaradi«, naveli su iz Samostalnog sindikata.

Oni su apelovali na radnike da deblokiraju odvoz rude, kako bi se što prije stvorili uslovi za isplatu zarada i omogučili pregovori za prodaju većih količina boksita, kao i dobijenje poslova za sektor Tunelogradnje.

Predstavnici nezadovoljnih radnika Boksita ranije su najavili da će prekinuti blokadu ukoliko im prije početka isporuke rude bude uplaćeno po 500 EUR, a ostatak, od još po hiljadu eura, u dvije rate u periodu od 15 dana nakon prve isplate.

Oni su saopštili da su, na taj način, prihvatili predlog predsjednika opštinskog Sindikata, Branislava Gardaševića, o dinamici isplate radničkih potraživanja

Predstavnici grupe nezadovoljnih radnika su saopštili i da prethodnih dana nijesu imali nikakvih razgovora sa Đurovićem, kao i da ne znaju čiju ponudu o uslovima za prekid blokade im je predstavio Gardašević.

Rudari su prethodno zahtijevali da se svim zaposlenim do danas isplati po hiljadu eura, a 15 dana nakon tog roka i ostatak do iznosa dvije plate.

Grupa radnika od 21. avgusta okuplja se ispred Sektora transporta kod Gračanice tražeći isplatu zarada i blokirajući isporuku rude.

U Boksitima je uposleno 314 radnika kojima se duguje 12 plata, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, a kako tvrde, pet godina im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније