Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina/Vijesti ]

22. 06. 2019. 09:00 >> 09:00
1

PU

Traže stečaj za Galeniku i još 50 firmi

Poreska uprava (PU) je tokom ovog mjeseca podnijela Privrednom sudu predloge za pokretanje stečaja kod 51 obveznika, s ukupnim dugom od 13,84 miliona eura.

“Među obveznicima kod kojih je u junu predložen stečaj, nalaze se 32 obveznika sa poreskim dugom većim od 100 hiljada eura”, rekli su Vijestima iz PU.

Najveći dužnici za koje PU traži stečaj su fabrika ljekova Galenika Crna Gora, koja duguje 2,61 milion EUR, Astra Montenegro sa dugom od 1,65 miliona i stambena zadruga Emona sa dugom od 1,61 milion eura.

Radnici Galenike su više puta tražili od premijera Duška Markovića i ministra zdravlja, Kenana Hrapovića, da učine napor da bi im što hitnije bilo isplaćeno 11 zaostalih neto zarada i doprinosi za penzijsko osiguranje.

Tim povodom više puta im je iz izvršne vlasti saopšteno da će to pitanje biti riješeno tek nakon dokapitalizacije podgoričke firme od većinskog vlasnika u Srbiji.

Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku Galeniku u novembru 2017. godine. Većinski vlasnik Galenike Crna Gora sa 75 odsto vlasništva je beogradska firma, dok 25 odsto akcijskog kapitala ima crnogorska Vlada.

PU je Privrednom sudu, od početka ove godine, podnijela ukupno 477 predloga za uvođenjem stečaja, sa ukupnim dugom od 41,15 miliona eura.

“Među poreskim obveznicima za koje je predloženo otvaranje stečajnog postupka, nalazi se 401 poreski obveznik, kojima su prethodno ukinuta rješenja o reporgramu, čiji ukupni poreski dug iznosi 23,79 miliona eura, kao i 76 obveznika koji nijesu bili u reprogramu, a kod kojih ostalim mjerama nije bilo moguće naplatiti poreski dug u iznosu od 17,36 miliona EUR”, kazali su iz PU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније