Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

22. 06. 2019. 16:13 >> 16:21
1

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Sve više farmera prerađuje mlijeko u sir

Interesovanje farmera da na sopstvenom gazdinstvu prerađuju mlijeko u sir i druge tradicionalne mlječne proizvode raste, što pokazuju podaci o broju novih registrovanih za tu djelatnost i podnijeti zahtjevi za premiju.

"U registru je trenutno 1,6 hiljada poljoprivrednih gazdinstava koji mogu ostvariti premiju. U 2017. godini, kada je uvedena mjera podrške preradi mlijeka, bilo je oko 300 registrovanih gazdinstava", saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su, s obzirom na rast interesovanja, podsjetili da je za tu mjeru ovogodišnjim Agrobudžetom opredijeljeno milion eura, što je rast od više od 700 hiljada eura u odnosu na prethodnu.

Kako bi sva registrovana gazdinstva ostvarila pravo na premiju za prerađeno mlijeko, osim prezentacija koje su održane na terenu nakon usvajanja Agrobudžeta, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi su u stalnoj komunikaciji sa farmerima i informišu ih i direktno i putem medija o proceduri ostvarivanja prava na premiju.

"Rok za prijavu prava na premiju za prvu polovinu godine završen je 15. marta. I ovim putem podsjećamo proizvođače da je potrebno da u periodu od 25. juna do 5. jula predaju i zahtjev za isplatu premije, uz dodatnu dokumentaciju", navodi se u saopštenju.

Svi proizvođači koji iz nekog razloga nijesu poslali dokumentaciju do tog roka i oni koji su se u međuvremenu registrovali, mogu poslati dokumentaciju za prijavu prava na premiju do 1. jula, s tim što oni mogu ostvariti pravo na premiju u drugoj polovini godine.

"Administrativna kontrola dostavljenih zahtjeva za premiju je završena, a u toku je terenska kontrola koju obavljaju predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, kao i uzimanje uzoraka za kontrolu gotovih proizvoda koju obavlja Uprava za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove", rekli su iz Ministarstva.

Ove premije isplaćuju se samo za količine prerađenog mlijeka u proizvode koji su plasirani na tržište i čiji je proizvod odnosno uzorak usaglašen sa propisanim mikrobiološkim zahtjevima.

"Mjerom podrške preradi mlijeka na gazdinstvu unaprijeđena je bezbjednost mliječnih proizvoda, omogućeno brojnim proizvođačima mlijeka u područjima gdje nije organizovan otkup da dobiju premiju za proizvedeno mlijeko i budu cjenovno i kvalitetom konkurentniji", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније