Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

25. 06. 2019. 11:49   >>  11:48

VUJANOVIĆ IZ PEKINGA

Odnosi EU i Kine veoma važni i u 21. vijeku

Odnosi Evropska unija - Kina i dalje će ostati jedan od najvažnijih odnosa u međunarodnoj zajednici u 21. vijeku, koji će osigurati globalni mir, razvoj i kvalitet života, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 

On je na sastanku u Pekingu, na panelu o odnosima Kine i Evrope, rekao da su "pred nama brojni izazovi i problemi koje treba riješiti u korist našeg zajedničkog prosperiteta", te da će Crna Gora "snažno doprinijeti tome".

"Kinesko-evropski odnosi često se definišu kao najvažniji ili najveći ekonomski i trgovinski odnosi svijeta. Kina je 2018. godine bila drugi najveći partner za izvoz roba u EU, a najveći uvoznik robe u EU. Istraživanje je pokazalo da je od 2008. do 2016. kineska investicija u Evropi narasla više od 50 puta, sa 840 miliona američkih dolara u 2008. na 42 milijarde u 2016. godini", rekao je Vujanović.

Kad je riječ o privredi i trgovini, EU i Kina se, navodi bivši predsjednik, obvezuju na izgradnju "otvorenosti, nediskriminacije i poštenog tržišnog odnosa, osiguravajući transparentnost i uzajamnu korist".

"To je vrlo značajno i daje smjernice Crnoj Gori koje bi trebale biti okvir našeg budućeg odnosa s Kinom, u snažnoj spremnosti za jačanje sadržajne i produktivne saradnje. Drugo, kada govorimo o inicijativi '17+1', važno je da takva saradnja doprinosi strateškom i sveobuhvatnom partnerstvu EU i Kine. Učesnici 17+1 podržavaju što skorije kreiranje ambicioznog sveobuhvatnog sporazuma o ulaganjima između EU i Kine i prepoznaju važnost Inicijative pojasa i puta i Strategije EU-a za povezivanje Evrope i Azije uz stvaranje međusobnih sinergija", kazao je on.

Još značajnija je, smatra Vujanović, "odlučnost da će se nastaviti jačati saradnje s trećim zemljama u cilju promovisanja digitalne ekonomije, efikasne saobaćajne povezanosti, održive, i sigurne mobilnosti".

"EU ne treba brinuti da će inicijativa 17+1 imati negativan uticaj na jedinstvo EU. Trgovinska razmjena između Kine i CEEC-a predstavlja samo oko 10% ukupne razmjene između EU i Kine. Slično je i sa ulaganjima. Na primjer, u 2017. godini 75% kineskih ulaganja u EU napravljeno je u tri zemlje: Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Francuska. Države Srednje i Istočne Evrope imaju oko 90% svojih investicija iz EU-a i SAD-a", rekao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније