Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 06. 2019. 12:46 >> 12:45

MINISTAR BABAJEV

Povećati robnu razmjenu CG i Azerbejdžana

Ima još mnogo mogućnosti koje treba iskoristiti na polju ekonomije, u smislu jačanja saradnje Crne Gore i Azerbejdžana. Robna razmjena, iako značajno uvećana još uvijek nije dostigla nivo sa kojim treba biti potpuno zadovoljan, ocijenio je Ministar rada i socijalne zaštite Azerbejdžana, Sahil Babajev.

Babajev koji je sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem otvorio Poslovni forum u Bakuu izrazio je zadovoljstvo realizacijom investicija iz Azerbejdžana u našoj zemlji, naglašavajući da "azerbejdžanske kompanije imaju podršku svoje Vlade za uspostavljanje novih oblika saradnje, koji bi i pored ostalog doveli do rasta obima robne razmjene".

"Smatra i da njegova zemlja treba da preuzme iskustvo koje Crna Gora ima na polju energetike, konkretno kada su u pitanju obnovljivi izvori", navodi se u saopštenju Privredne komore Crne Gore (PKCG) koja je sa Azerbejdžanskom fondacijom za promociju izvoza i investicija (AZPROMO), dugogodišnji partner na jačanju ekonomskih odnosa.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić na Forumu je izrazio je zadovoljstvo organizovanjem ovog skupa i istakao da interesovanje koje je vladalo za Forum, od strane privrednika, iz obije zemlje, potvrđuje da prepoznaju postojanje značajnog prostora za unapređenje ekonomskih odnosa.

"Izuzetni odnosi Crne Gore i Azerbejdžana na najvišem nivou, odlična su osnova za uspostavljanje međukompanijske saradnje", smatra on.

Poslovnom forumu u Bakuu, dodaju iz PKCG, učestvovalo je oko 150 predstavnika poslovne zajednice i vlada dvije zemlje.

"Crna Gora je kvalitet poslovnog ambijenta podigla na visok nivo i u kontinuitetu radi na njegovom daljem unapređivanju", poručio je Saveljić.

On je podsjetio da je Crna Gora i sa najviših evropskih adresa prepoznata kao zemlja sa najviše uspjeha na polju evropskih integracija.

"Ovo naglašavam, kao garant postignutih standarda u različitim oblastima, uključujući uređenost tržišta, ekonomske slobode i druge performanse sigurne destinacije za ulaganja. U ovom trenutku, zahvaljujući realizaciji niza, prije svega infrastrukturnih projekata, Crna Gora stvara sigurne pretpostavke nastavka ekonomskog rasta i kvaliteta poslovanja i života", kazao je Saveljić.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte, Dejan Medojević je učesnike skupa upoznao sa Programom za sticanje ekonomskog državljanstva a predstavnik NTO CG, Vuk Đukić govorio je o Crnoj Gori kao rastućoj turističkoj destinaciji.

Direktor AZPROMO-a, Jusif Abdulajev, upoznao je goste iz Crne Gore sa stanjem u ekonomiji Azerbejdžana.

Bruto društveni proizvod (BDP) Azerbejdžana iznosi 47 milijardi dolara, pa u toj zemlji sa 10 miliona stanovnika BDP po glavi stanovnika iznosi 4.780 dolara.

Poslovnom forumu je prisustvovala i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kao i članovi Mješovite komisije.

Poslovnu delegaciju koju je organizovala PKCG, čine predstavnici kompanija iz sektora špedicije, trgovine, saobraćaja, poljoprivrede i vodoprivredne djelatnosti, predvodi.

U drugom dijelu Foruma, kako je saopšteno, održani su B2B sastanci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније