Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 06. 2019. 16:28   >>  16:28 1

PROJEKCIJA CBCG

Rast BDP-a do 3,2 odsto

Prema modelskoj projekciji Centralne banke Crne Gore (CBCG), rast BDP-a u 2019. godini kretaće se 2,5 do 3,2 odsto, a nosioci ekonomskog rasta i u narednom periodu biti turizam, energetika i građevinarstvo, saopšteno je nakon četrdeset šeste sjednice CBCG.

 

Na današnjoj sjednici Savjet je usvojio Godišnji makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za 2018. godinu.

 “Budžetski deficit na kraju 2018. godine procijenjen je na 159,2 miliona eura ili 3,4% BDP-a i posljedica je veće realizacije kapitalnog budžeta, odnosno infrastrukturnih projekata. U izvještaju je konstatovano da javni dug ima tendenciju rasta, ali da se pozitivno mogu ocijeniti primijenjene mjere fiskalne konsolidacije”, saopšteno je iz CBCG.

Kako je u Izvještaju  istaknuto, 2018. godinu karakterišu pozitivna kretanja, koja su evidentna u procijenjenoj stopi ekonomskog rasta od 4,9 odsto.

“ Pojačane aktivnosti na izgradnji velikih infrastrukturnih projekata u građevinarstvu i energetici, rast prerađivačke industrije i snažan rast broja turista rezultirali su tako visokom stopom rasta BDP-a. Povećan je broj zaposlenih lica, dok je broj nezaposlenih lica smanjen”, navodi se u izvještaju.

Prema modelskoj projekciji CBCG, rast BDP-a u 2019. godini kretaće se u intervalu od 2,5 odsto do 3,2 odsto, sa centralnom tendencijom od oko 2,9 odsto.

Savjet je razmatrao i Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka na dan 31. 03. 2019. godine.

“Zaključeno je da je bankarski sistem zabilježio pozitivne trendove u odnosu na prethodni kvartal. Na kraju prvog kvartala zabilježen je rast ključnih bilansnih pozicija u odnosu na kraj godine, i to: aktive za 1,66%, kredita za 5,47%, depozita za 0,86% i kapitala za 3,66%.  Na kraju marta 2019. godine učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosi 4,87%, dok je na kraju prethodne godine njihovo učešće iznosilo 5,24%”, navodi se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaje o poslovanju MFI i lizing društava za prvi kvartal tekuće godine.

“Konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u ovom periodu  u odnosu na kraj 2018. godine ostvaren rast ukupne bilansne sume od 6,37%, rast kredita od 2,21%,  uz pad procenta nekvalitetnih kredita koji na kraju ovog kvartala iznose 4,61%. Sektor mikrokreditiranja bilježi rast kapitala u ovom periodu od 4,56% i značajan rast likvidne aktive od 122,02%”, kazali sui z CBCG.

Takođe, predmet razmatranja po prvi put je bio i Izvještaj o poslovanju lizing društava, s obzirom na  stečene zakonske uslove da se i ova društva uključe u redovno obavezno izvještavanje prema Centralnoj banci Crne Gore.

“Dva lizing društva koja posluju u Crnoj Gori, na kraju prvog kvartala 2019. godine imala su ukupnu aktivu u iznosu od 34,7 miliona eura, potraživanja od 29,5 miliona eura, dok je kapital društava iznosio 3,5 miliona eura. Nivo nekvalitetne aktive u lizing društvima je na kraju prvog kvartala iznosio 3,00%”, navode iz CBCG.

U Izvještaju o kreditnoj aktivnosti banaka su sumirani rezultati ankete sprovedene u prvom kvartalu 2019. godine.

“ Rezultati ankete ukazuju da su tokom prvog kvartala 2019. godine kreditni standardi za privredu ublaženi, dok su kreditni standardi za stanovništvo, prije svega standardi za stambene kredite, blago pooštreni. U narednom kvartalu banke očekuju ublažavanje kreditnih standarda za kredite velikim preduzećima, kao i za potrošačke i ostale kredite stanovništva.” 

Savjet, kojim je predsjedavao guverner Radoje Žugić, je danas  usvojio  Godišnji izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita,  Odluku o  dopunama Odluke o izvještajima koji se dostavljaju Centralnoj banci Crne Gore i razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније