Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

26. 06. 2019. 18:40 >> 18:38

REAGOVANJE

"CBCG funkcioniše po zakonu"

Centralna banka Crne Gore (CBCG) svoje funkcionisanje temelji isključivo na poštovanju zakona, saopšteno je iz te finansijske institucije.

Iz DEMOS-a je juče saopšteno da je guverner CBCG Radoje Žugić proglasio tajnom podatke o kontroli Prve banke, čime je prekršen Zakon o slobodnom pristupu informacijama i načelo transparentnosti.

"Izvještaji o kontroli banaka sadrže podatke i informacije koji, saglasno Zakonu o bankama, predstavljaju bankarsku, odnosno poslovnu tajnu, te stoga imaju povjerljiv karakter. Zakonom o bankama (Član 86) je propisano da Centralna banka ove podatke ne smije učiniti dostupnim trećim licima, osim u izuzetnim slučajevima propisanim zakonom. Takođe, Zakonom o Centralnoj banci CG (Član 84) propisano je da se tajne informacije i podaci mogu učiniti dostupnim trećim licima van Centralne banke pod uslovom: da je lice na koje se informacije odnose dalo izričito odobrenje; da predstavlja pružanje pomoći nadležnim organima u sprovođenju zakona i po nalogu suda; da se dostavljaju nezavisnom spoljnjem revizoru Centralne banke; da se ustupaju nadzornim organima stranih banaka i finansijskih institucija i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija u izvršavanju njihovih dužnosti; da interes Centralne banke u sudskim postupcima i ugovornim odnosima zahtijeva otkrivanje tih informacija i podataka", saopšteno je iz CBCG.

Polazeći od navedenog, kako se navodi, Centralna banka je zahtjev MANS-a za dostavljanje izvještaja o kontroli odbila, prije svega, zato što bi dostavljanje pomenutog izvještaja o kontroli po tom osnovu bilo suprotno zakonu.

"Napominjemo da je ovo pitanje na isti ili sličan način riješeno i u zemljama regiona i Evrope, tj. podaci o kontrolama koje vrši Centralna banka smatraju se tajnim, i kao takvi se ne daju na uvid trećim licima. Primarna svrha ovakvih zakonskih rješenja jeste očuvanje zdrave konkurencije na bankarskom tržištu i, posredno, zaštita stabilnosti ukupnog finansijskog sistema", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније