Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

27. 06. 2019. 23:00 >> 23:00

SJEDNICA ANO

Na tržištu osiguranja stabilno stanje

Stanje na tržištu osiguranja u Crnoj Gori je stabilno, sa nastavkom pozitivnih trendova u kretanju glavnih pokazatelja koji su zabilježeni prošle godine, ocijenjeno je na sjednici Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

 

Savjet je danas razmatrao prošlogodišnji izvještaj o stanju na tržištu osiguranja, prema kojem je devet društava za osiguranje ostvarilo ukupnu bruto fakturisanu premiju u iznosu od 86,8 miliona eura, što je 6,2 odsto više u odnosu na 2017.

„Gustina osiguranja, odnosno bruto premija po stanovniku, iznosila je eura139,6  i zabilježila je rast od 6,2 odsto u odnosu na 2017“, navodi se u saopštenju ANO.

Sektor osiguranja je i u prošloj godini nastavio profitabilno poslovanje i to svih devet društava za osiguranje, pa je ukupna neto dobit iznosila 7,1 miliona.

„Vrijednost ukupne aktive na kraju prošle godine na nivou svih društava za osiguranje iznosila je 212 miliona eura, što je 2,3 odsto više u odnosu na kraj 2017“, rekli su iz ANO.

Investicije crnogorskih osiguravača u dugoročne i kratkoročne obveznice Crne Gore su na kraju prošle godine iznosile 138,7 miliona, što je 8,7 odsto više u odnosu na 2017.

„Svih devet društava za osiguranje na tržištu osiguranja u Crnoj Gori je bilo kapitalno adekvatno i likvidno, dok je pokazatelj solventnosti osiguravača, kao indikator sposobnosti istih da raspoloživim novčanim sredstvima blagovremeno izmiruju sve obaveze, na nivou tržišta ostvario prosječnu vrijednost od 1,8“, objasnili su iz ANO.

Posmatrano na nivou cjelokupnog tržišta osiguranja ostvaren je visok nivo pokazatelja ažurnosti u rješavanju šteta od 92,7 odsto.

Predsjednik Savjeta ANO Uroš Andrijašević kazao je da pokazatelji rasta tržišta osiguranja za prošlu, a posebno za dosadašnji period ove godine, ukazuju na činjenicu da u Crnoj Gori jača svijest o prednostima osiguranja.

„Naročito raduju trendovi rasta dobrovoljnih vrsta osiguranja. Ipak, i pored pozitivnih trendova, neophodno je dalje raditi na jačanju kulture osiguranja u Crnoj Gori”, smatra Andrijašević.

Zato je ANO inicirala i počela zajednički rad sa društvima za osiguranje i Udruženjem osiguravača (NBOCG) na izradi komunikacione strategije za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori i veću informisanost građana o prednostima osiguranja.

„O značaju posla koji je pred nama govori činjenica da su, prvi put, svi kapaciteti na tržištu osiguranja objedinjeni, kako bismo zajednički došli do najboljih rješenja”, zaključio je Adrijašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније