Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

02. 07. 2019. 23:00 >> 23:00

MONTENEGRO BIZNIS ALIJANSA

Podrškom biznisu smanjiti spoljnotrgovinski deficit

Problem spoljnotrgovinskog deficita moguće je prevazići značajnijom finansijskom inicijalnom podrškom biznisu, jer ekonomija teško može ići naprijed dok je on izražen u ovoj mjeri, smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA).

"Koliko god bili svjedoci više od decenije kontinuiranog stvaranja sve podsticajnijih uslova za razvoj biznisa u Crnoj Gori, podaci koji se tiču spoljnotrgovinskog poslovanja, itekako opominju", navodi se u saopštenju.

Iz MBA su pitali zašto se stvari u tom segmentu već godinama ne mijenjaju na bolje.

"Zbog svoje važnosti za ekonomiju, ovo bi morala biti redovnija tema na zasijedanjima Vlade, tema okruglih stolova i drugih sastanaka uz učešće najviših predstavnika javnog i privatnog sektora i eksperata u ovoj oblasti, tema TV i drugih informativnih emisija. Jer to nije problem koji se sam od sebe može prevazići", rekli su iz MBA.

U toj organizaciji smatraju da dok god bude u toj mjeri izražen, crnogorska ekonomija teško može ići punom brzinom naprijed.

"Tu se ne radi samo o povećanju konkurentnosti naših preduzeća, odnosno naše privrede u cjelini, bez obzira što je to najvažniji proces u postupnom ublažavanju ovog problema", kazali su iz MBA.

Bez kontinuiranog pozitivnog rezultata

Prema njihovim riječima, nesumnjivo je da i Vlada svojim brojnim aktivnostima radi na prevazilaženju takvog stanja, ali ne i sa željenim efektima.

"Pokrivenost uvoza izvozom za prvih pet mjeseci bila je 15,4 odsto, znači manja u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 16,6 odsto. Nema kontinuiranog pozitivnog rezultata u ovom važnom segmentu. Čini nam se da je jedna od podsticajnih mjera da se ovaj problem počne prevazilaziti značajnija finansijska inicijalna podrška biznisu", smatraju u MBA.

To bi, kako je ocijenjeno, omogućilo brži rast broja preduzeća što samo po sebi mora imati pozitivne efekte i na stanje u spoljnotrgovinskom poslovanju.

"Iz većeg broja preduzeća dobija se veći broj onih koja uz klastersko udruživanje mogu biti konkurentni na stranom tržištu", rekli su iz MBA.

Izvoziti gotove proizvode

U MBA smatraju da bi trebalo modifikovati načine djelovanja po tom pitanju, iako problem nije jednostavan i ne može se preko noći prevazići.

"I dalje uporno, u raznim privrednim sektorima, izvozimo sirovine, umjesto gotove proizvode. Treba prekinuti s tom praksom u najvećoj mogućoj mjeri. Zašto bi neko drugi pravio profit od naših sirovina i polufabrikata", dodaje se u saopštenju.

Konačno, treba pažljivo analizirati šta se to uvozi, da li se baš sve mora ili treba podstaći domaće proizvođače da svojim proizvodima to stanje promijene.

"Bez obzira na sva pozitivna kretanja u našoj ekonomiji, kako često možemo čuti i pročitati, dok god spoljnotrgovinsko poslovanje karakterišu navedeni trendovi stanje se, suštinski, ne može promijeniti na željeni način", smatraju u MBA.

Iz MBA su naveli da je zadatak svih da se maksimalno angažuju u cilju jačanja crnogorske ekonomije i rasta standarda građana.

"U MBA smo, kao i do sada, otvoreni i spremni za saradnju sa javnim sektorom i svim drugim relevantnim subjektima radi postepenog prevazilaženja ovog problema", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније