Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

03. 07. 2019. 18:00 >> 18:01

PROJEKAT

Lakše plasirati CG proizvode na tržište EU

Projekat Tehničke podrške za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine EU u oblasti unutrašnjeg tržišta, obezbijediće uslove da se crnogorski proizvodi bez barijera plasiraju na evropsko tržište, promoviše privreda i unaprijedi konkurentnost Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 

„Realizacijom projekta Crna Gora će ostvariti značajan napredak na putu ka EU usvajanjem standarda koji se primjenjuju u oblasti unutrašnjeg tržišta, unapređujući kapacitete nadležnih institucija i znanje za preuzimanje obaveza iz članstva“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Taj Vladin resor je, uz podršku belgijske kompanije IBF International Consulting i Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija, danas organizovao treći tehnički sastanak upravnog odbora EU projekta pod nazivom Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine EU.

Na sastanku je razmatran status realizacije aktivnosti koje se odnose na usvajanje i primjenu legislative i standarda u oblasti unutrašnjeg tržišta EU, kao i na unaprijeđenje kapaciteta nadležnih za preuzimanje obaveza iz članstva.

„Dosadašnji doprinos projekta u pogledu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, u okviru poglavlja 1 i 28, koja se odnose na slobodno kretanje robe i zaštitu potrošača i zdravlja, ogleda se u ekspertskoj i mentorskoj podršci nadležnim institucijama za potpuno usklađivanje crnogorskih proizvoda u oblasti standardizacije, nadzora tržišta i drugih segmenata vezanih za slobodno kretanje robe“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Oni su dodali da će u okviru planiranih aktivnosti biti omogućeno da se kvalitet i bezbjednost proizvoda pravovremeno usklade sa visokim zahtjevima EU.

Projekat se finansiran u okviru Instrumenta pretpristupne podrške IPA II i sprovodiće se do novembra naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније