Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

05. 07. 2019. 14:35 >> 14:35

FOKUS NA RAZMJENI ISKUSTAVA

Na samitu o ključnim faktorima ekonomskog rasta

Ključni faktori podsticanja i održavanja ekonomskog rasta i razvoja preduzetništva bili su jedna od tema samita Berlinskog procesa u poljskom Poznanju, na kojem je učestvovala i crnogorska delegacija.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je fokus tokom sastanka bio na razmjeni iskustava i naučenih lekcija u okviru sprovođenja reformskih programa u cilju rješavanja postojećih izazova, stvaranja uslova za olakšani pristup finansijama za početnike u biznisu, postojeće preduzetnike i mala i srednja preduzeća.

Oni su kazali da je državni sekretar Ministarstva ekonomije, Milan Srzentić, na ministarskom sastanku o višegodišnjem planu regionalne ekonomske zajednice, predstavio aktivnosti Crne Gore u cilju unaprijeđenja regionalne saradnje i ostvarenja ciljeva.

„Pokretanje Digitalne agende za Zapadni Balkan i organizacija Digitalnog samita predstavlja najvidljiviji rezultat regionalne integracije, sa potencijalom transformacije Zapadnog Balkana u jedan od globalnih digitalnih čvorišta, zasnovan na pametnoj specijalizaciji i njenoj integraciji na lokalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Cilj agende je podrška tranziciji regiona u digitalnu ekonomiju i ostvarenje dobrobiti digitalne transformacije, kao što su brži ekonomski rast, više zaposlenih i bolje usluge.

Iz Ministarstva su dodali da su, potpisivanjem sporazuma o ukidanju roaming troškova u periodu od dvije godine, uz sporazume o međusobnom uvažavanju, partneri na Zapadnom Balkanu pokazali jasnu posvećenost tim ciljevima.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić, govorio je u okviru Konferencije OECD-a i panela o promovisanju novih pristupa u cilju otkrivanja novih mogućnosti za rast.

U okviru Konferencije OECD-a promovisana je i predstavljena publikacija pod nazivom Globalna Jugoistočna Evropa: Stvaranje potencijalnih mogućnosti za rast, koja pruža sveobuhvatan prikaz izvoznih potencijala u cilju pospješivanja ekonomskog rasta i razvoja jedne zemlje.

Na Konferenciji se razgovaralo o glavnim rezultatima studije i mogućim budućim izazovima kako za donosioce odluka i kreatore politika u regionu, tako i za strane investitore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније