Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

05. 07. 2019. 23:47   >>  06. 07. 2019. 01:06

MINISTARSTVO NAUKE

Konkurs za dodjelu grantova za inovativne projekte

Zbog pozitivnih efekata prošlogodišnjeg Programa za dodjelu grantova za inovativne projekte 2018-2020 u smislu podsticanja novih zapošljavanja u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija, unapređenja uspostavljanja partnerstava nauka-privreda, te širih partnerstava aktera u sistemu inovacija, ali i podsticanja strateški prioritetnih oblasti razvoja, Ministarstvo nauke danas je objavilo novi Konkurs, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako je saopšteno, opredijeljeno je 700.000 eura za sufinansiranje inovativnih projekata iz prioritetnih oblasti S3 pametne specijalizacije za mala, srednja i velika preduzeća i naučne institucije. Vrijednost sufinansiranja po projektu iznosi do 100.000 eura za period od dvije godine.

Predmet Konkursa je dodjela grantova za inovativne projekte, koji su u skladu sa prioritetim oblastima utvrđenim u Strategiji pametne specijalizacije (2019-2024) i to:

» Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane;
» Energija i održiva životna sredina;
» Održivi i zdravstveni turizam; i
» Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor.

"Kroz ovaj Konkurs želimo da utičemo na jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća kroz sufinansiranje razvoja inovativnih tržišno-orijentisanih proizvoda, usluga i tehnologija, koji imaju veliki potencijal za komercijalizaciju i tržišnu primjenu; pružimo podršku prenosu inovativnih ideja iz naučnoistraživačkih ustanova na tržište, kroz saradnju sa partnerima iz privrede ili kroz otvaranje novih preduzeća/spin-off kompanija u Crnoj Gori; i doprinesemo jačanju ljudskih resursa i kreiranju novih radnih mjesta. S tim u vezi troškovi zapošljavanja visokokvalifikovanog kadra na puno radno vrijeme tokom trajanja projekta biće finansirani u punom iznosu (100%)", saopštilo je Ministarstvo nauke.

Konkurs će biti otvoren do sredine septembra, a nakon isteka roka Ministarstvo će izvršiti administrativnu provjeru pristiglih prijava, nakon čega će se vršiti dvostepena evaluacija od strane međunarodnih evaluatora.

"Podsjećamo da je prvim Konkursom za grantove za inovativne projekte, iz 2018, podržano 10 projekata ukupne vrijednosti 1,1 M eura, od čega je Ministarstvo nauke iz državnog budžeta izdvojilo 730.000 eura, dok je sufinasiranje nosilaca grantova iznosilo 440.000 eura", navodi se u saopštenju.

Više informacija o uslovima i načinu prijave na konkurs zainteresovani mogu naći na OVOM LINKU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније