Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

14. 07. 2019. 16:47 >> 17:00

UPRAVA CARINA

Prihodovali 23 miliona više nego lani

Uprava carina do juna prihodovala je oko 370 miliona euua ili 23 miliona više u onosu na prethodnu godinu. Iz Uprave carina kažu da je u toku primjena projekta koji će omogućiti jednostavnije procedure na graničnim prelazima i brži protok roba.

Uprava carina povećala je naplatu prihoda od akciza, carina i PDV-a u ovoj godini za sedam odsto ili 23 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

"Ostvarena naplata prihoda u periodu od januara do juna 2019. godine iznosila je oko 370 miliona eura. Prema strukturi naplaćenih prihoda ostvarena je naplata PDV-a pri uvozu iznosila je oko 253 miliona eura, što je više za nekih osam i po odsto ili 20 miliona eura", kazala je Ana Vuković iz Uparve carina.

Tokom kontrole na graničnim prelazima izdali su 176 prekršajnih naloga i izrekli 85.000 eura novčanih kazni.

"Uprava carina identifikovala je najveće rizika u oblasti umanjenja carinske vrijednosti robe, zatim neprijavljivanje prave i tačne količine, zatim krijumčarenje i neprijava, odnosno pogrešno davanje podataka za porijeklo robe, povreda prava intelektualne svojine, davanje pogrešne tarifne oznake u cilju izbjegavanja plaćanja dažbine u punom iznosu", dodala je Vuković.

U izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore navodi se da je potreban napredak u pogledu pristupanja Konvenciji o zajedničkom tranzitu, uspostavljanjem kompjuterizovanog sistema, kao i primijeniti olakšice za trgovinu i smanjiti procedure na graničnim prelazima. Iz Uprave carina kažu da je u toku primjena projekta koji se odnosi na uspostavljanje tog sistema koji se primjenjuje u Evropskoj uniji.

"Kroz primjenu pojednostavljenih postupaka omogućili smo najpouzdanijim privrednim subjektima da kroz sprovode carinske procedure elektronskom razmjenom podataka, što je izvještaju on napretku ocijenjeno pozitivno", kazala je Vuković.

Kompjuterizovani tranzitni sistem trebalo bi da bude u funkciji početkom 2021. godine.

Kristina Pavićević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније