Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

22. 07. 2019. 07:50   >>  07:50

U 2018.

Životno osiguran svaki dvanaesti građanin

Životno osiguranje u Crnoj Gori ima 52.715 građana, pokazuju podaci Agencije za nadzor osiguranja u Crnoj Gori za prošlu godinu.

U godišnjem izvještaju dostavljenom Skupštini Crne Gore navodi se da su osiguravajuća društva lani zaključila 18.839 novih osiguranja života, što je za 6,2 odsto manje nego u 2017. godini, piše Dan.

U toku prošle godine stornirano je 7.470 polisa, a redukovane su 1.153.

“Broj aktivnih osiguranja života na kraju 2018. godine iznosio je 51.870”, navodi se u izvještaju.

Precizirano je da je rastu bruto fakturisane premije grupe životnih osiguranja doprinio u najvećoj mjeri rast bruto fakturisanih premija u vrsti osiguranja života i to 977.323 eura.

Ukupna bruto fakturisana premija na crnogorskom tržištu osiguranja u 2018. godini iznosila je 86,8 miliona. Navodi se da su svih devet osiguravajućih društava ostvarila ukupnu neto dobit u iznosu od 7,1 milion eura.

"Posmatrano prema grupama osiguranja, ukupna životna premija životnih osiguranja iznosila je 15,2 miliona eura i zabilježila je rast od 7,5 odsto, dok je ukupna bruto fakturisana premija neživotnih osiguranja iznosila 71,6 miliona i takođe ostvarila rast od 5,9 odsto u odnosu na 2017. godinu”, piše u izvještaju.

Kako je precizirano, bruto fakturisana premija po glavi stanovnika u Crnoj Gori lani je iznosila 139,6 miliona.

“U 2018. godini pokazatelj gustine životnih osiguranja iznosio je 24,5 eura po glavi stanovnika, dok je pokazatelj gustine neživotnih osiguranja iznosio 115,1 euro po glavi stanovnika. Gustina osiguranja u Crnoj Gori još je na značajno nižem nivou u poređenju s prosjekom zemalja članica EU, gdje je u 2017. godini ovaj pokazatelj iznosio 2.030 eura”, navodi se u godišnjem izvještaju Agencije.

Na crnogorskom tržištu dominantna su neživotna osiguranja (82,5 odsto).

“Životna osiguranja, i pored konstantnog rasta, i dalje su na relativno niskom nivou razvoja i u 2018. ostvaruju učešće u ukupnoj bruto fakturisanoj premiji osiguranja od 17,5 odsto, odnosno rast za 0,2 procenta poena u odnosu na 2017. godina”, objašnjeno je u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније