Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 09. 2013. 12:14 >> 12:17
2

MINISTARSTVO FINANSIJA

Moguć tehnički rebalans budžeta

Prihodi Budžeta Crne Gore za prvih osam mjeseci ostvareni su u iznosu od 762,6 miliona eura, što je 48,9 miliona eura, odnosno 6,85 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Veći prihodi u budžetu posljedica su bolje naplate PDV-a, borbe protiv sive ekonomije i veće naplate akciza.

Istovremeno, to je za 23,3 miliona eura, odnosno 3,15 odsto više u odnosu na plan.

Kako sada stvari stoje, pod uslovom da se nastave pozitivni trendovi u naplati prihoda, Vlada neće predložiti Skupštini “pravi” rebalans budžeta koji je doveo do krize u vladajućoj koaliciji, već samo tehnički koji će konstatovati dopunske prihode i rashode koje se tiču otplate dugova i garanicija za KAP.  Cilj je da se iz tekućih prihoda uz dodatnu štednju do kraja godine izmire preostale ovogodišnje obaveze kako ne bi morao da se predlaže rebalans.

To je juče i najavio premijer Milo Đukanović, koji je istakao da rebalans budžeta kojim bi se riješili dužničko-povjerilački odnosi na relaciji KAP-EPCG nije prioritet, te da je jedino moguć tehnički rebalans krajem ove ili početkom naredne godine. To znači da bi rješenje dužničko-povjerilačkih odnosa KAP-EPCG moglo biti izmješteno van državnog budžeta i rješavano međusobnim poravnanjem.

Veći prihodi u državnoj kasi ne znači da neće biti dodatnog zaduživanja. Naime, prema ovogodišnjem Zakonu o budžetu, moguće je zaduživanje do 250 miliona eura, a Vlada preferira zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Ministarstvo finansija, u cilju obezbjeđivanja neophodnih sredstava za finansiranje budžeta, pregovara sa Dojče bankom, Siti bankom, Morgan Stenli bankom i J.P. Morgan bankom oko obezbjeđivanja kredita kod tih finansijskih institucija vrijednog oko 147 miliona eura.

Istovremeno, Ministarstvo finansija predložilo je Vladi da prihvati povoljan zajam kod Erste banke u vrijednosti 16 miliona eura, sa rokom otplate na tri godine i kamatom 5,95 odsto plus šestomjesečni Euribor. Ponude Dojče banke i vodećih američkim banaka su skuplje jer su kamate između 6 i 7,9 odsto plus šestomjesečni Euribor i sa tim institucijama će se nastaviti pregovori.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da se nijesu odlučili za izdavanje euroobveznica zbog velikog rizika, a da su primorani na novo zaduženje zbog finansiranja budžeta.

Kreditna sredstva potrebno je obezbijediti u kratkom roku iz razloga što u toku septembra mjeseca pristiže na naplatu oko 31 milion eura, od čega oko 5, 5 miliona domaćih, i oko 25,5 miliona ino obaveza (uključujući glavnicu i kamatu).

„Od navedog iznosa za otplatu ino duga, oko 15, 5 miliona eura (kamata za obaveznice), pristiže na naplatu 15. septembra, dok 20. septembra na naplatu dolazi oko 4.5 miliona eura obaveze prema EUROFIMA, dok prema Pariskom klubu povjerilaca 22. septembra dolazi na naplatu oko 4 miliona eura. Imajući navedno u kratkom razdoblju, biće potrebno obezbijediti oko 24 miliona eura, za regulisanje obaveza po osnovu duga. Takođe, tome treba dodati i preostalu otplatu duga, oko 7 miliona eura, koja će se vršiti tokom mjeseca. U međuvremenu, tokom juna i jula došlo je do aktiviranja garancija VTB i OTP banke, koje je Vlada Crne Gore izdala za aranžmane između tih banaka i Kombinata aluminijuma, u visini od 102,5 miliona eura, smanjio se iznos mogućeg zaduženja za tekuću godinu. Naime, kako bi se isplatile aktivirane garancije, bilo je potrebno obezbijediti dodatna sredstva kroz kreditne aranžmane, čime je iznos zaduženja za 2013. godinu, smanjen sa predviđenih 250 miliona, na 147.5 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније