Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 09. 2013. 17:28   >>  17:28 3

PREDLAŽU DEKLARACIJU

LP: Država da se okrene sjeveru

U organizaciji Liberalne partije u Bijelom Polju je održan okrugli sto “Perspektive održivog razvoja sjevera Crne Gore” kojem je prisustovao veliki broj stručnjaka, predstavnika političkih partija i institucija koje mogu utičati na brži razvoj tog područja. Predstavljen je i tekst Dekleracije, kojom se nastoji poboljšati sadašnje stanje na sjeveru države.

Liberalna partija Crne Gore, Deklaracijom o podsticaju razvoja nerazvijenog područja sjevera Crne Gore, zahtijeva od države Crne Gore, da se opštine na sjeveru moraju tretirati kao nerazvijeno područje na koje treba fokusirati aktivnosti državnih organa kako bi se nivo razvoja povećao u optimalnom vremenskom periodu.

Ovaj dokument je pročitan u oviru debate na temu "Perspektive održivog razvoja sjevera Crne Gore", kojem je prisustovao veliki broj stručnjaka, koji su iznijeli svoja viđenja teske ekonomske situacije na sjeveru te predstavnici političkih partija sa sjevera, opština i institucija koje mogu da utiču na prosperitet sjevera.

Neke od razloga ekonomskog zaostajanja sjevera u odnosu na ostale djelove države koji su se čuli tokom debate saopstio je predsjednik LP Andrija Popović.

Predstavnik SNP Mijo Vojinović je predložio da političari prije svega moraju da pobijede sopstvenu sebičnost, s čim se u potpunosti složio lider liberala, kako bi, kako je kazao svi zajedno pokušali da poboljšaju sadašnje alarmantno stanje na sjeveru države.

"U tom cilju LP je ponudila tekst Dekleracije o podsticaju razvoja sjevera države. Tokom narednih deset dana, kako je danas dogovoreno, zainteresovani će moći dati sugestije na ponuđeni tekst koji će se nakon toga biti usvojen i ponuđen Skupštini na usvajanje", kazao je Popović.

"Naš glavni motiv je da ukažemo da na sjeveru Crne Gore postoji evidentan problem koji se ogleda u nerazvijenošću tog područja. Zato očekujemo da se državna politika okrene sjeveru tretirajući ga kao ne razvijeno područije. Na taj način bi se započela revitalizacija tog područja i omogućilo, preduzećima i pojedincima, korišćenje sredstava iz evropskih fondova. Cilj LP i moj kao autora Dekleracije, da kroz razgovor sa stručnim ljudima, možemo doći do pravih zaključaka na koje ćemo kasnije tražiti adekvatan odgovor od nadležnih državnih organa", istakao je tvorac Dekleracije Jovo Rabrenović.

Dekleracija sadrži deset mjera kojim se predviđa podsticaj razvoja sjevera Crne Gore, koje će biti predložene Vladi Crne Gore, obezbjeđivanja u srednjoročnom period, ambijenta za lagodniji život, gdje bi stanovništvo imalo motiv da ostane da živi, ocijenio je Rabrenović.

Za poslanika u Skupštini Crne Gore, Izeta Bralića neravnomjeran razvoj države na štetu sjevera treba tražiti i u neučestovanju ljudi sa sjevera u vlasti, institucijama kao ni vrhovima partija.

Dekleracija podrazmjieva uravnoteženiju fiskalnu politiku, kalitetnije kreditiranje, državnu pomoći pri otvaranju novih radnih mjesta, bolju socijalnu zaštitu, efikasniju restituciju, prilagodljivije prostorno planiranje, formiranje solidarnog fonda za podsticaj razvoja sjevera, efikasniju investicionu politiku koja podrazumijeva direktna strana ulaganja te javno - privatno partnerstvo kao model finasiranja.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније