Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 07. 2019. 13:45   >>  13:44

ISTRAŽIVANJE PODMORJA

Još jedan uspjeh Crne Gore u arbitražnim postupcima

Arbitražni sud je u potpunosti usvojio zahtjev Crne Gore i oglasio se nenadležnim u postupku koji je Medusa Limited pokrenula protiv Crne Gore tvrdeći da je prekršila obaveze iz sporazuma o zaštiti stranih investicija a koji se odnosi na istraživanje nafte i gasa u dijelu crnogorskog podmorja.

Iz Ministarstva ekonomije navode da je investicioni arbitražni postupak između Medusa (Montenegro) Limited i Crne Gore okončan 17. jula tekuće godine.

On se, dodaju, svojom odlukom, koja je strankama dostavljena 25. jula, oglasio u potpunosti nenadležnim da odlučuje o tom sporu.

"Arbitražni tribunal je u dijelu postupka posvećenom isključivo razmatranju pitanja nadležnosti ustanovio da tužilac nije imao pravo da pokrene arbitražu sa pozivom na tri sporazuma o zaštiti stranih investicija: između Savezne Republike Jugoslavije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, zatim između Savezne Republike Jugoslavije i Austrije, i konačno između Crne Gore i Finske", navodi se saopštenju.

Ovim se, ističu, nastavlja neprekinuti niz uspjeha Crne Gore u investicionim arbitražnim postupcima.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Meduza ovaj arbitražni postupak pokrenula avgusta 2015. godine.

"Oni su tvrdili da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenuta tri sporazuma o zaštiti stranih investicija, a u vezi sa istraživanjem nafte i gasa u dijelu podmorja Crne Gore. Iako nije opredijeljena tačna vrijednost spora, tužilac je najavio da će zahtijevati naknadu štete ne manju od 100 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Crna Gora je, kako su kazali iz Ministarstva, na samom početku postupka uspješno izdejstvovala da se Tribunal ne upušta u razmatranje suštine tužbenih zahtjeva dok prethodno ne odluči da li posjeduje nadležnost da postupa u ovoj arbitraži.

"Nakon tako sprovedenog postupka, a uvjerivši se u nedostatke tužiočevih tvrdnji i priloženih dokaza i u konačnom poklonivši vjeru argumentima Crne Gore, Arbitražni tribunal je, većinom glasova, odlučio da u potpunosti usvoji zahtjev Crne Gore i oglasi se nenadležnim", dodsaje se u saopštenju.

Imajući u vidu sve okolnosti slučaja i činjenicu da je Meduza pokrenula postupak u kome nije mogla da dokaže da su primjenljivi međunarodni sporazumi na kojima je zasnivala svoj slučaj, Arbitražni tribunal je odlučio da veći dio troškova arbitražnog postupka snosi Meduza.

"Arbitražni tribunal činili su predsjedavajući Van Vechten Veeder QC, i ko-arbitri J. Christopher Thomas QC i sudija Charles N. Brower.
Tužioca su u ovom postupku zastupale eminentne globalne advokatske kancelarije Vinson & Elkins (kancelarije iz Londona i Hjustona) i Steptoe & Johnson (kancelarije iz Londona i Vašingtona), dok su Crnu Goru zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda i David Pawlak iz Varšave i Vašingona", zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније