Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG; Objavila: M.M ]

28. 07. 2019. 15:42 >> 15:41

KOSTIĆ

Rebalans, instrument u ostvarivanju ciljeva fiskalne politike

Poslanici će sjutra raspravljati o Prijedlogu rebalansa budžeta kojim je planirano dodatno zaduženje do 500 miliona eura. Iz Vlade je najavljeno da taj novac planiraju da potroše za stara dugovanja koja stižu na naplatu. Projekciju, da bi se država mogla zadužiti po nižoj kamatnoj stopi i na taj nacin uštedjeti 12 miliona eura za godinu, pozdravlja ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Kaže da je ta odluka pokazatelj da rebalans može biti instrument u ostvarivanju ciljeva fiskalne politike.

“Ovaj rebalans budžeta, odnosno razlozi koji u osnovi stoje za jednu takvu aktivnost, pokazatelj su da rebalans budžeta može biti instrument u ostvarivanju ciljeva fiskalne i finansijske politike”, kaže Kostić.

Na putu do cilja plan ministra finansija je da iskoristi povoljnjie uslove za zaduživanje. Iako je planirao da se zaduži 500 miliona, ministar finansija je izračunao da će na taj način uštedjeti 12,5 miliona eura.

Računicu, Kostić pozdravlja.

“Donosi se odluka o zaduživanju od 500 miliona eura, kojim bi s refinansirao postojeći dug, odnosno kojim bi se iskoristio povoljan trenutak u dijelu kamatnih stopa pa bi se refinansirao postojeći dug koji dolazi u idućoj godini sa kreditima koji bi bili jeftiniji, tako da kažem, da građani to razumiju po nižim kamatnim stopama”, kaže Kostić.

Ipak o konačnim rezultatima ove namjere rano je govoriti.

“Da li će preduzeta aktivnost u smislu rebalansa biti opravdana ili ne to ćemo znati onda kada vidimo kako će se to reperkutovati na javni dug. Naravno u ovom slučaju to bi trebala da bude ušteda od nekih 12,5 miliona. Da li će tako biti to ćemo da vidimo”.

Ono što ćemo vidjeti koliko je sjutra je rasprava u parlamentu baš na ovu temu. Analitika sudi, ali politika je ta koja presuđuje.

Tanja Debeljević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније