Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

09. 08. 2019. 08:18   >>  08:17 1

CBCG

Uvodi se instant plaćanje preko telefona

Centralna banka Crne Gore trenutno sprovodi neophodne aktivnosti na analizi optimalnog modela instant plaćanja u Crnoj Gori i analizira mogućnosti beskontaktnog plaćanja na prodajnom mjestu, putem pametnog telefona, kao i slanje zahtjeva i iniciranje plaćanja kroz mobilnu aplikaciju, saopšteno je Dnevnim novinama u CBCG.

 

Sistem instant plaćanja, kako su objasnili, dizajniran je da pruži brže i sigurnije platne usluge od tradicionalnih.

“Sa desetinama nacionalnih sistema za instant plaćanje, implementiranih širom svijeta, i sa još mnogo drugih koja su u fazi planiranja ili razvoja, instant plaćanja brzo postaju nova norma platnih transakcija. Osim bazične funkcionalnosti koju će koristiti banke, analiziraju se i potencijalni platni servisi koji će biti dostupni krajnjim korisnicima poput mogućnosti beskontaktnog pla ćanja na prodajnom mjestu-PayPass kod kartičnih plaćanja, putem pametnog telefona, iniciranje plaćanja kroz mobilnu aplikaciju, kao i slanje zahtjeva za plaćanje”, naveli su u CBCG.

Oni tvrde da dosadašnja iskustva ukazuju da će uspostavljanje sistema instant plaćanja proširiti pristup bankarskim uslugama, podržati ekonomski rast, pružiti alternative kartičnim platnim šemama i smanjiti upotrebu gotovine. U CBCG ukazuju da oblasti zaštite konkurencije, šeme bazirane na instant plaćanjima otvaraju tržišta za nove učesnike i stimulišu konkurenciju u pokretanju novih i inovativnih proizvoda kroz usluge bazirane na instant plaćanjima.

“Platne usluge su ključne za funkcionisanje vitalnih ekonomskih i društvenih aktivnosti, a stalni razvoj integrisanog unutrašnjeg tržišta putem sigurnog elektronskog plaćanja ključan je da bi se podržao ekonomski rast zemlje. Osiguralo bi se i da potrošači, trgovci i privredna društva mogu koristiti izbor i transparentnost platnih usluga i tako u cjelosti iskoristiti prednosti unutrašnjeg tržišta”, zaključili su u CBCG.

Šta znači instant plaćanje?

Instant plaćanja su, prema definiciji, elektronska rješenja za plaćanje u maloprodaji koja su dostupna 24 sata, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini.

“Njihova karakteristika je neposredni kliring transakcija i odobravanje u korist računa primaoca plaćanja, sa potvrdom platiocu najduže u roku od nekoliko sekundi od iniciranja plaćanja”, ukazali su u CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније