Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

11. 08. 2019. 06:57   >>  06:57

MUGOŠA TVRDI

Poreski dug smanjen za više od 190 miliona €

Prema analizi izvršenoj na kraju 2018. godine, ukupni dospjeli poreski dug iznosio je 397,4 miliona eura, što predstavlja smanjenje za preko 190 miliona eura u protekle tri godine, saopštio je Danu direkor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

 

"Kada je u pitanju struktura dospjelog poreskog duga, najveći dio dospjelih neizmirenih obaveza odnosi se na obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, i to više od 40 procenata. Međutim, važno je pomenuti da je po ovom osnovu u protekloj godini dana zabilježeno značajno smanjenje dospjelog poreskog duga, što ukazuje da napori Poreske uprave i ostalih službi da se unaprijedi poreska disciplina na tržištu ra da postepeno daju rezultate", rekao je Mugoša.

Imajući u vidu da se, kako je rekao, više od 200 miliona eura duga odnosi na poreske obveznike koji se prema kriterijumima Ministarstva finansija smatraju aktivnim, Poreska uprava, navodi njen prvi čovjek, ulaže maksimalne napore da od istih naplati najveći dio poreskih potraživanja.

"Sa druge strane, jedan značajan dio poreskog duga pripada poreskim obveznicima koji čak i više desetina godina ne obavljaju djelatnost i ne stiču nikakve prihode, te mogućnost naplate potraživanja od ove kategorije gotovo da ne postoji", rekao je Mugoša.

Govoreći o tome na koji način će Poreska uprava naplatiti 21 milion eura poreskog duga Montenegroerlajnza, te postoji li mogućnost da PU ne naplati taj dug u slučaju uvođenja stečaja u tu kompaniju, Mugoša pojašnjava da je "poreski obveznik Montenegroerlajnz (MA), tokom cjelokupnog perioda u kojem je akumuliran poreski dug, vršio plaćanja dospjelih poreskih obaveza u granicama mogućnosti zbog poteškoća u poslovanju, te da je u periodu od 2012. do 2018. godine Poreska uprava od kompanije naplatila iznos od oko 10 miliona eura, kao i da isti od 2018. godine redovno uplaćuje tekuće obaveze".

Stečaj u MA krajnja mjera

"Imajući u vidu navedeno, kao i podatke o rastu broja putnika i prihodima ovog obveznika koji ukazuju da on ina određeni finansijski potencijal, smatram da je u interesu cjelokupne države i našeg društva da se razmotri mogućnost obezbjeđenja opstanka kompanije, zbog čega će pitanje poreskog duga MA, kao preduzeća koje je u većinskom vlasništvu države, biti riješeno na nivou Ministarstva finansija i Vlade u najskorijem periodu. Od rješenja koje se očekuje od Vlade zavisiće dalje mjere Poreske uprave prema ovom poreskem obvezniku, a eventualni stečaj, kao i kod svih drugih obveznika, predstavljao bi nepopularnu i krajnju mjeru, posebno imajući u vidu da bi u slučaju pitanja naplate poreskog potraživanja to zavisilo od brojnih faktora, kao što su obim stečajne mase, broj drugih povjerilaca i iznos potraživanja koji se nalaze u priiarnim naplatnim redovina", zaključio je Mugoša.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније