Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

16. 08. 2019. 14:35 >> 14:35

USKORO

Za nevraćanje sitnih apoena kazne do 2.000 €

Zakonski propisi na osnovu kojih bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena ne postoje, ali će predložene izmjene Zakona o zaštiti potrošača donijeti novine u tom smislu, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

 

Iz Uprave su kazali da su dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često.

“Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave.

Predložene izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača, kako tvrde u Upravi, donijeće određene novinu u tom smislu.

“Predloženim izmjenama i dopunama, koje je Vlada usvojila na sjednici 4. jula, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima”, rekli su iz Uprave.

Nadležni inspektor će rješenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Novčanom kaznom od 300 eura do dvije hiljade kazniće se za rekršaj kompanija – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati tu razliku. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorna osoba u kompaniji novčanom kaznom od 50 do 200 eura, a preduzetnik kaznom od 150 do 400 eura”, precizira se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da do sada nijesu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

“Sigurni smo da će se stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača stanje promijeniti na bolje”, smatraju u Upravi.

Iz Uprave su kazali da će se, kada su u pitanju trgovci, striktnom primjenom novog zakonskog rešenja brzo promijeniti njihove dosadašnje loše navike, pa će potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, vraćati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Sa druge strane, potrošači će, uz pomoć medija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu prava potrošača, vrlo brzo promijeniti dosadašnje navike i početi da traže od trgovca da im vrati kusur u svim apoenima”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније