Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 08. 2019. 16:14 >> 16:22
3

MITROVIĆ KOSTIĆU

"SD protiv koncesionog aranžmana Aerodroma"

Socijaldemokrate (SD) nijesu protiv valorizacije Aerodroma Crne Gore, već protiv koncesionog aranžmana, koji, kako su rekli, ima nezakonitih elemenata i ne štiti interese države.

 

Predsjednik tivatskog Opšitnskog odbora (OO) SD i član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Zdravko Mitrović kazao je da Socijaldemokrate nikad nijesu rekle da treba zadržati postojeće stanje u Aerodromima Crne Gore.

„Naprotiv, u periodu rasprave o koncesiji, Aerodromi su uložili značajna sredstva u poboljšanje infrastrukture“, naveo je Mitrović povodom ocjena koje je iznio profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom Vasilije Kostić.

Kostić je kazao da zadržavanje postojećeg stanja u Aerodromima Crne Gore ne može garantovati uspjeh, jer je državno upravljanje resursima manje efikasno od privatnog.

Mitrović je naveo da je Kostiću vjerovatno poznato da postoji master plan razvoja i državna studija lokacije koje je Vlada donijela i u kojima je definisano šta treba raditi u narednom periodu u cilju unapređenja poslovanja Aerodroma.

„Prepoznata je potreba za izgradnjom novih kapaciteta, i u tom smislu se, po pitanju razvoja Aerodroma Tivat, sarađivalo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Spea-om, operatorom više aerodroma u Italiji, među kojima je i najveći, rimski Fiumićino, što je rezultiralo izradom idejnog rješenja i za novi terminal i manevarske površine. Pitanje širenja aerodroma pokrenuto je prije pet, šest godina“, rekao je Mitrović.

U SD-u, kako je kazao, ne vjeruju da će davanje u koncesiju donijeti više ulaganja u Aerodrome, već naprotiv, vjeruju da, uz takvo poslovanje preduzeća, to može uraditi država kao vlasnik, uz ostvarivanje značajnih benefita.

„Druga teza uvaženog profesora sa kojom nijesmo saglasni jeste da je po pravilu državno upravljanje resursima manje efikasno od privatnog. Ako je to tako, onda proizilazi da bi privatniku trebalo dati i Elektroprivredu (EPCG) čije je akcije država ne tako davno od istog otkupila, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i sve ostale resurse koji su preostali u državnom vlasništvu“, saopštio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, postavlja se potpuno realno pitanje, zašto u velikom broju zemalja upravo država upravlja aerodromima i zašto su koncesionari uglavnom državne firme.

„Tu ostaje i prilično jednostavno sagledavanje situacije, a kojem svjedoče i studije određenih konsultantskih agencija, da ukoliko koncesionar, nakon fiksne naknade i godišnje naknade koju je dužan da plaća državi može ostvarivati dobit, koliku bi tek dobit mogla ostvarivati država Crna Gora ukoliko nastavi da rukovodi Aerodromima“, ocijenio je Mitrović.

On je dodao da je treća teza da se često zavaravaju činjenicom da postignuti rezultati, pogotovo kada su dobri, apsolutno proizilaze iz tekućeg menadžmenta kompanijom, već da je to prije posljedica povlašćenog tržišnog položaja, nego umješnosti menadžmenta.

„Radi se o tvrdnjama pitkim za laičku javnost u koje može povjerovati isključivo onaj koji apsolutno ne poznaje biznis u avio industriji. Rezultati koje ACG ostvaruju, a koji su iz godine u godinu sve bolji, ogledaju se u konstantnom rastu broja putnika na godišnjem nivou, razvoju novih tržišta i destinacija, dolasku novih avio kompanija, što u situaciji ogromne konkurencije aerodroma u regionu nije jednostavno, naprotiv, veoma je teško pridobiti nove kvalitetne operatore. Sve ovo propraćeno je i ulaganjima u infrastrukturu i opremu“, naveo je Mitrović.

On je dodao da je i Kostić sam rekao da koncesioni akt može biti loš, pa bi i čitav poduhvat bio loš.

„Upravo to je jedan od razloga zašto su Socijaldemokrate protiv ovakvog vida davanja Aerodroma u koncesiju. Nakon godinu mukotrpnog ubjeđivanja resornog ministra dobili smo koliko toliko kvalitetniji koncesioni akt. Nažalost, i ta nova verzija ima nezakonitih elemenata i, prema našem mišljenju, ne štiti interese države“, smatra Mitrović.

On je rekao da se tu ne smije zaboraviti stav Evropske komisije (EK) u kojem se posebno ističe činjenica da Zakon o koncesijama nije adekvatan okvir za bilo koju priču o Aerodromima.

„Da ne govorimo o preko noći otetih 100 hiljada metara kvadratnih zemlje Tivćanima, koji su svojevremeno tu zemlju poklanjali, ali ne za punjenje džepova stranih koncesionara, nego za razvoj Aerodroma Tivat", kazao je Mitrović.

Zato Socijaldemokrate, kako je dodao, i jesu protiv ovakvog koncesionog aranžmana – ne zato što su protiv valorizacije jednog od najznačajnijih resursa koje Crna Gora ima, već zato što ne mogu podržati ono što nije u skladu sa zakonima Crne Gore i ono što ne štiti interese Crne Gore i svih njenih građana.

"Završili bismo pitanjem – da li ste, uvaženi profesore, čuli da neko prodaje upravo taj monopolistički biznis, a da nije uradio procjenu biznisa", zaključio je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније