Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

01. 09. 2019. 13:01 >> 13:01

KROZ REPROGRAM

Naplaćeno više od 55 miliona poreskog duga

Poreska uprava (PU) je kroz reprogram poreskog duga do sada naplatila 55,19 miliona eura, pri čemu stopa naplate reprogramiranih obaveza iznosi 73,62 odsto.

"Preduzeća, među kojima je i značajan broj obveznika s Crne liste, su do sada izmirila potraživanja u iznosu od 43,94 miliona eura, dok su građani izmirili potraživanja od 7,42 miliona eura, a javna preduzeća i ustanove 3,83 miliona eura", rekli su predstavnici PU agenciji Mina-business.

Oni su precizirali da su obaveze obuhvaćene reprogramom odložene na do pet godina, te je tokom 2017. godine naplaćeno 24,25 miliona eura, tokom prošle godine 20,14 miliona eura, a tokom dosadašnjeg perioda ove 10,8 miliona eura.

"Zakon o reprogramu poreskog potraživanja usvojen je u nastojanju da se obezbijedi naplata zaostalog poreskog duga, a koji u ranijem periodu obveznici zbog poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da izmire, te da se omogući opstanak preduzeća na tržištu uz očuvanje poreske osnovice i radnih mjesta. To je u skladu sa Planom za upravljanje poreskim dugom koji kao jednu od mjera predviđa upravo naplatu poreskog duga kroz mehanizam plaćanja u ratama", podsjetili su iz PU.

PU, kako su rekli, očekuje prihode po tom osnovu u iznosu od oko 20 miliona eura na godišnjem nivou, te je samim tim planirano da se kroz reprogram u drugoj polovini godine, pored do sada prihodovanih deset miliona, naplati još oko deset miliona eura.

"Uspješna realizacija ove aktivnosti svakako zavisi i od dinamike izmirivanja dospjelih obaveza od samih poreskih obveznika koji su ušli u reprogram", dodali su iz PU.

PU, kako su kazali, intenzivno prati sve poreske obveznike koji su ušli u reprogram, kako sa aspekta izmirivanja reprogramiranih obaveza, tako i sa aspekta redovnog servisiranja tekućih obaveza.

"Imajući u vidu da je kod jednog broja obveznika evidentno kašnjenje s izmirivanjem reprogramiranih i tekućih obaveza, zbog čega je do sada donijeto preko 1,5 hiljada rješenja kojima se ukidaju ona o reprogramu kod poreskih obveznika koji nijesu poštovali odredbe tog propisa, sa ukupnim dugom u iznosu od 58,77 miliona eura", rekli su iz PU.

Imajući u vidu da je ukidanjem rješenja o reprogramu tim poreskim obveznicima dospio ukupan dug, prema njima se u kontinuitetu preduzimaju sve dostupne mjere prinudne naplate, a krajnja mjera predviđena Planom za upravljanje poreskim dugom je predlaganje stečajnog postupka nakon što se iscrpe svi ostali mehanizmi naplate.

"Shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja reprogram poreskog potraživanja odobren je za 6,86 hiljada poreskih obveznika, sa iznosom osnovnog duga od 160,97 miliona eura i iznosom kamate od 23,75 miliona eura", naveli su iz PU.

Njegov najvažniji efekat je, kako se dodaje, što je kroz taj mehanizam počela naplata potraživanja višegodišnje starosti od obveznika kod kojih prethodno nije bilo moguće jednokratno naplatiti poreski dug, među kojima je preko 100 sa liste najvećih poreskih dužnika.

"Realizacijom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja započeta je naplata potraživanja čak i od onih kompanija koje godinama nijesu bile u mogućnosti da izmire dospjele poreske obaveze, a izuzetno je bitno naglasiti da su se pri sprovođenju javnog poziva Ministarstva finansija za reprogram poreskog potraživanja prijavili brojni veliki dužnici, koji se nalaze na našim crnim listama i od kojih je do sada bilo jako teško naplatiti poreski dug", zaključili su iz PU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније