Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 09. 2019. 12:26 >> 12:41
1

OD KRAJA PROŠLE GODINE

Depoziti porasli više od 300 miliona eura

Stanje u bankarskom sektoru je osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke. Od kraja prošle godine, kada je Centralna banka Crne Gore započela aktivnosti na rješavanju stanja u IBM i Atlas banci, depoziti su porasli za više od 300 miliona eura, kazao je guverner CBCG Radoje Žugić.

Žugić se sastao sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Antonijem De Lanojem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je upoznao De Lanoja sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima CBCG koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti.

On je istakao da naša ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina i da se, i u ovoj godini, očekuje visoka stopa rasta, čemu najveći doprinos daju turizam, energetika i građevinarstvo.

"Stanje u bankarskom sektoru je osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori“, istakao je guverner Žugić.

Aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, kako je dodao, je na istorijskom maksimimu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura.

"Stabilnost bankarskog sektora potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti koji iznosi 19,51%, što je skoro duplo u odnosu na zakonski minimum od 10%. Guverner je naveo i podatak da su depoziti, od kraja prošle godine, kada je CBCG započela aktivnosti na rješavanju stanja u IBM i Atlas banci, porasli za više od 300 miliona eura", kazao je Žugić.

De Lanoj je istakao da „ovakav trend depozita i činjenica da uvođenje stečaja u IBM i Atlas banci nije imalo negativnog uticaja na ostatak bankarskog sektora potvrđuju da je Centralna banka Crne Gore profesionalno i kvalitetno sprovela aktivnosti u vezi sa rješavanjem situacije u pomenutim bankama“.

"MMF prepoznaje napredak ostvaren u finansijskom sektoru", dodao je De Lanoj..

Kako navode iz CBCG, na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje ta finstitucija provodi na planu implementacije planirane revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), daljeg snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, i modernizacije platnog prometa.

"Crna Gora je članica Belgijsko-holandske konstituence koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina", zaključuju iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније