Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

07. 09. 2019. 07:41   >>  07:40

UMJESTO OMBUDSMANA

Prava klijenata štitiće Centralna banka

Klijenti koji ne budu zadovoljni postupcima banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI) podnosiće prigovore Centralnoj banci (CBCG), umjesto bankarskom ombudsmanu. Ta novina sadržana je u nacrtu zakona o kreditnim institucijama, koji bi Vlada trebalo da usvoji do kraja ove godine i čija je primjena planirana za narednu godinu, pišu Vijesti.

 

Nacrt zakona o kreditnim institucijama donosi nova rješenja u poslovanju banaka i MFI, a koja su do sada bila uređena Zakonom o bankama.

Prema nacrtu zakona prenošenje nadžnosti koje obavlja bankarski ombudsman na vrhovnu monetarnu instituciju obaviće se po isteku mandata Halilu Kalaču koji obavlja funkciju bankarskog ombudsmana.

Bankarski ombudsman je zaštitnik finansijskih prava klijenata banaka, MFI i kreditnih unija u Crnoj Gori.

“Odredbe člana 219 ovog zakona primjenjivaće se od dana isteka mandata lica koje na dan početka primjene ovog zakona obavlja funkciju bankarskog ombudsmana po Zakonu o bankama”, piše u Nacrtu zakona o kreditnim institucijama.

Kalač obavlja funkciju bankarskog ombudsmana u drugom mandatu.

On je prvi bankarski ombudsman u Crnoj Gori i na tu poziciju je izabran početkom novembra 2010. godine, u skladu sa Zakonom o bankama na period od pet godina.

Drugi mandat je dobio u decembru 2015. godine. Prema važećem Zakonu o bankama, bankarski ombudsman se bira na pet godina i nakon isteka mandata može biti izabran još jedanput. Bankarskog ombudsmana bira Skupština.

U obrazloženju nacrta zakona je objašnjeno da se uvodi novi koncept zaštite klijenata banaka i klijenata pružalaca drugih finansijskih usluga, te da je nakon usvajanja Zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim fondovima, značajno proširen krug osoba koje treba da budu ouhvaćeni zaštitom na istim osnovama.

“Uz to, planiranim uređivanjem platnih usluga na novim osnovama u sistem zaštite je potrebno uključiti i klijente pružalaca platnih institucija iz tog zakona. Iz navedenih razloga su se stekli uslovi da se u skladu sa praksom drugih zemalja, zaštita klijenata svih subjekata koje kontroliše CBCG, uključujući i zaštitu klijenata banaka koja se po važećem zakonskom rješenju ostvaruje kod bankarskog ombudsmana, objedini u okviru CBCG”, navodi se u obrazloženju nacrta zakona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније