Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

08. 09. 2019. 07:48 >> 07:47

PROIZVOĐAČI ZADOVOLJNI

Kvalitetno voće i povrće lako nađe put do kupca

Proizvođači povrća i voća ove godine nijesu imali problema sa plasmanom svojih proizvoda i smatraju da je ove godine otkup poljoprivrednih proizvoda bio bolje organizovan nego ranijih godina.

Proizvođači koje je Pobjeda kontaktirala zadovoljni su cijenama i saradnjom sa otkupljivačima i poručuju da samo kvalitetan proizvod ima prolaz na tržištu.

Jedan od najpoznatijih i najvećih crnogorskih proizvođača povrća Veselin Jovović, iz bjelopavlićkog sela Jelenak, saopštio je da ni ove godine nije imao problema sa plasmanom svojih proizvoda. On je zadovoljan i cijenama povrća i voća na tržištu.

„Sa svojim proizvodima snabdijevam kompaniju Voli i veliki broj veleprodajnih otkupljivača sa Primorja, tako da nijesam imao zastoja u plasmanu proizvoda i relaksiran sam što se tiče otkupa“, kazao je Jovović.

On smatra da je ovogodišnji otkup bio bolje organizovan nego lani.

„Može se reći da se iz godine u godinu usavršava otkup i ide uzlaznom linijom. Komunikacija sa otkupljivačima je na nivou i jednostavno treba napraviti dobar proizvod i nećete imati zastoja u plasmanu. Ako neko misli da drugu i treću klasu povrća i voća može da plasira kao prvu, taj se vara“, naglasio je Jovović.

On je ocijenio da je saradnja sa otkupljivačima bila odlična, ističući posebno kompaniju Voli, koja mu je otkupila 50 odsto više proizvoda nego lani.

„Vjerovatno je i Voli proširio tržište i tražnja je kod njih vjerovatno bila veća. Smatram da je to i pokazatelj da je turistička sezona bila znatno uspješnija jer parametri pokazuju da je sigurno i turizam doprinio toj tražnji za poljoprivrednim proizvodima“, smatra Jovović. Prema njegovim riječima, u pojedinim momentima za vrijeme turističkog špica na tržištu je i falilo domaćih poljoprivrednih proizvoda. On smatra da je imao i dva puta više robe mogao je prodati za vrijeme turističke sezone.

„Turistička sezona je malo kasnila, ali u jednom momentu zbog velikog priliva turista zafalilo nam je robe. Bili smo iznenađeni tolikom tražnjom pojedinih vrsta roba“, rekao je Jovović.

On kaže da su tada profitirali uvoznici koji su dobavljali povrće i voće iz inostranstva.

„Poljoprivrednici, naročito mali proizvođači, moraju biti svjesni da moraju da šire proizvodnju jer tržište je tu i ima prostora da se širi proizvodnja. Jer u određenim momentima nemamo dovoljnih količina roba i voće i povrće mora da se uvozi iz Italije, Grčke, Albanije i Srbije, jer jednostavno tržište traži određene robe, ali mi nijesmo toliko veliki da možemo da pokrijemo sve“, poručio je Jovović.

On upozorava da ako proizvodi nijesu kvalitetni, nećete biti prepoznati na tržištu.

„Samo kvalitetan proizvod ima prolaz, svi ugostitelji traže vrhunski kvalitet i prvu klasu. Tako da akcenat u proizvodnji morate da stavite na kvalitetan proizvod i potom nećete imati problema sa plasmanom“, saopštio je Jovović i dodao da je za to potrebno iskustvo, dosta znanja i značajna ulaganja u proizvodnju.

On je istakao da je bitan i kontinuitet proizvodnje.

„Saradnja sa otkupljivačima vas tjera da držite kontinuitet proizvodnje jer ako nemate kontinuitet, ispadate iz igre. Ja sam 360 dana na tržištu i mislim da je to održivo i ovim tempom ćemo i dalje nastaviti“, poručio je Jovović

Jovović sa svojim sinovima proizvodi kompletan program povrća i začinskog bilja na 17.000 metara kvadratnih u plastenicima i na 17 hektara na otvorenom.

On očekuje da će ovogodišnja njegova proizvodnja premašiti milion kilograma, odnosno 1.000 tona, s obzirom da očekuje 300 do 400 tona roda kupusnjača u jesenjem ciklusu.

U dosadašnjem dijelu godine ostvario je ukupnu proizvodnju od 600 do 700 tona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније