Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

11. 09. 2019. 14:51   >>  14:58

MBA

Intenzivirati aktivnosti na razvoju zelene ekonomije

Crna Gora ima atribut ekološke države zbog čega treba intenzivirati aktivnosti na razvoju zelene ekonomije, što će sve više biti neophodan uslov za ukupan napredak društva i države, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

"Sigurno je da kvalitet života u jednom gradu utiče na odluku investitora da u njemu ulaže. Stvarati ekološki ambijent kroz izgradnju što više zona za pješake i bicikliste i zelenila će biti sve važniji uslov za povećanje interesovanja investitora", rekli su predstavnici MBA.

Oni su kazali da su investicije na lokalnom i državnom nivou jedan od glavnih generatora razvoja svake ekonomije, a poseban akcenat treba stavljati na aktivnosti koje obezbjeđuju poštovanje ekoloških standarda i principa.

"Treba maksimalno eliminisati ekološke štete koje nastaju zagađenjem životne sredine i različitim devastacijama prostora na kome bitišemo. Moramo mijenjati odnos prema prirodi i njenom funkcionisanju za dobro sadašnjih i generacija koje dolaze", navodi se u saopštenju.

U MBA smatraju da je potrebno raditi na obrazovanju i podizanju svijesti o neophodnosti većeg uvažavanja prirode.

"Sve to znači poštovanje principa održivog razvoja koji podrazumijeva korišćenje resursa na način koji neće ugroziti životnu sredinu i opstanak generacija koje dolaze. To je, u stvari, ekološki pristup razvoja jednog društva i države", rekli su iz MBA.

To je, kako smatraju, obaveza, koja sve više postaje imperativ, u želji da se sačuva životna sredina od koje zavisi čovjekov opstanak. Zakonska regulativa u tom smislu sve više obavezuje i nameće pravila koja se moraju poštovati.

"Ono na šta želimo posebno da ukažemo je značaj kontinuiranog angažovanja vlasti na državnom i lokalnom nivou na planu privlačenja domaćih i stranih investitora", saopštili su iz MBA.

Oni smatraju da će se uključivanje građana u donošenje odluka o tome kako žele da njihov grad izgleda, koliko i gdje da ima zelenih površina, kuda i kako da se realizuje saobraćaj, sve više pokazivati kao neophodnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније