Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

12. 09. 2019. 14:07 >> 14:05

PU I ZAJEDNICA OPŠTINA

Bolja naplata poreza u lokalnim upravama

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, potpisali su danas Sporazum o saradnji, kojim će se obezbijediti efikasnije utvrđivanje, naplata i kontrola lokalnih javnih prihoda i podizanje nivoa poreske discipline.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, cilj Sporazuma je unapređenje saradnje u razmjeni službenih podataka i informacija između informacionih sistema Poreske uprave i nadležnih organa lokalne uprave, kako bi se obezbijedila blagovremena, tačna i efikasna evidencija prireza porezu na dohodak fizičkih lica, poreza na nepokretnosti i članskog doprinosa i podigao nivo efikasnosti organa u naplati poreskih obaveza.

"Sporazumom je utvrđeno da Poreska uprava dostavlja opštinama podatke iz: Izvještaja o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima (IOPPD), Centralnog registara privrednih subjekata (CRPS); registra osiguranika za PIO i zdravstveno osiguranje; registra finansijskih iskaza; Godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL) i Rješenja za paušalno oporezivanje (RZPO). Poreska uprava se obavezuje da podatke dostavlja nadležnim lokalnim poreskim organima jednom mjesečno, do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec, počev od obrazaca podnijetih u septembru 2019. godine i bilansa uspjeha podnijetih za 2018. godinu, uz preuzimanje obaveze za jednokratnim dostavljanjem podataka koji se odnose na IOPPD obrazac za posljednjih pet godina", ističe se u saopšštenju.

Riječ o širokom obuhvatu službenih podataka povjerljive prirode sa kojima se mora postupati sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, a mogu se upotrijebiti isključivo u svrhu evidencije, naplate i kontrole naplate poreskih obaveza. Kako se dodaje, Poreska uprava i nadležni organi lokalne uprave su obavezni obezbijediti tajnost i zaštitu podataka u skladu sa propisima kojima se utvrđuje zaštita podataka o ličnosti, poslovna ili službena tajna. Za kvalitet podataka strane potpisnice odgovaraju u okviru svojih nadležnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније