Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 09. 2019. 17:11 >> 17:52

ŽUGIĆ PORUČIO

Aktiva banaka na istorijskom maksimumu

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić istakao je da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, te da svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast.

 

To je kazao na sastanku sa timom Svjetske banke, koji su predvodili šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas i menadžer prakse Svjetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije za region Evrope i Centralne Azije Mario Gvadamilas.

Guverner je istakao da svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast.

„Na kraju avgusta tekuće godine, aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, je na istorijskom maksimumu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura. Od kraja 2018. godine, kod 13 banaka u sistemu, ukupni krediti porasli su 10,7%, kapital 18,2%, a depoziti 9,9%, što potvrđuje da postoji snažno povjerenje u bankarski sistem“, saopštio je guverner Žugić.

On je dodao da su ranjivosti iz prethodnog perioda značajno smanjene. Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75% ukupnih kredita.

Na sastanku je bilo riječi o napretku u aktivnostima koje je CBCG sprovela u cilju obezbjeđivanja drugog dijela programa razvojne garancije Svjetske banke Crnoj Gori (PBG2). 

“Guverner je upoznao predstavnike Svjetske banke i sa najvažnijim aktivnostima koje CBCG sprovodi, a tiču se, prvenstveno, implementacije revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (Asset Quality Review - AQR), modernizacije platnog prometa i usaglašavanja nacionalne sa evropskom regulativom”, navodi se u saopštenju CBCG.

Šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanual Salinas i tim Svjetske banke su istakli da je CBCG odabrala adekvatne prioritete za naredni period i pozdravili su namjeru o sprovođenju AQR-a, kao djelotvornog instrumenta za prepoznavanje i rješavanje svih eventualnih dodatnih ranjivosti u bankarskom sistemu.

Svjetska banka radi zajedno sa CBCG i Ministarstvom finansija Crne Gore na realizaciji aktivnosti u okviru odobravanja razvoje garancije PBG2, koja za cilj, između ostalog, ima da osnaži stabilnost finansijskog sistema kroz unapređenje zakonodavnog okvira i smanjenje potencijalnih ranjivosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније