Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 09. 2019. 13:15   >>  13:14

ZA SEDAM MJESECI

Stranih investicija 241,5 miliona, 23% više

Za sedam mjeseci 2019. godine u Crnu Goru se slilo 241,5 miliona eura direktnih stranih investicija što je 23 odsto više nego u istom periodu lane, saopšteno je na sjednici Savjeta za fanansijsku stabilnost.

Kako je saopšteno iz Centralne banke Crne Gore, na današnjoj sjednici razmatrana je Informacija o stanju finansijske stabilnosti za drugi kvartal 2019. godine, u kojoj je konstatovano da crnogorsku ekonomiju, i tokom 2019. godine, karakterišu pozitivni trendovi, te da su glavni generatori rasta turizam i građevinarstvo.

"Poboljšanje situacije na tržištu rada ogleda se kroz povećanje prosječnog broja zaposlenih (u julu 2019. godine prosječan broj zaposlenih je bio 8,1% veći u odnosu na jul prošle godine). Prema preliminarnim podacima, ukupan neto priliv stranih direktnih investicija za period januar–jul 2019. iznosio je 241,5 miliona eura, što je povećanje od 23% u poređenju sa istim periodom prošle godine", navodi se u saopštenju.

U prva dva kvartala ove godine rasli su i izvorni prihodi budžeta.

"Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosili su 824 miliona eura, što je za 2,6% više u odnosu na plan. Sa druge stane, budžetski rashodi su, u prih šest mjeseci ove godine, bili 12,9% niži u odnosu na plan", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o stanju u finansijskom sektoru, indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala, saopšteno je da se i na tim poljima bilježe pozitivne tendencije.

"Koeficijent solventnosti na agregatnom nivou iznosio je, na kraju juna 2019. godine, 19,5%. Nastavljen je trend pada nekvalitetnih kredita i kamatnih stopa", dodaje se u saopštenju.

Na osnovu analize uticaja svih pomenutih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, Savjet je zaključio da privredni rast i pozitivni trendovi u fiskalnoj sferi, uz stabilnost bankarskog sektora, doprinose ublažavanju rizika, te da je stabilnost sistema u Crnoj Gori na adekvatnom nivou.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније