Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 09. 2013. 08:57 >> 08:57

PREDSJEDNIK PKCG

"Česti izbori loš signal za investitore"

Mogućnost vanrednih izbora u Crnoj Gori samo godinu nakon formiranja nove Vlade nijesu dobri za ekonomiju, ocijenio je predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković.

„Učestali izbori ni u jednoj zemlji za ekonomiju nijesu dobri. Prije svega, mentalitetima kakav je naš, u takvom ambijentu fokus se prenosi na politička pitanja, a ekonomska, životna, potiskuju se u drugi plan“, kazao je Mijušković u intervjuu Pobjedi.

On je rekao da česti izbori šalju poruku potencijalnim investitorima da država i ekonomski ambijent u njoj nijesu sigurni i stabilni.

„Za nas je svaki investitor izuzetno važan, budući da dalji razvoj moramo u dobrom dijelu temeljiti na svježem novcu koji treba u Crnu Goru da dođe kroz investicije, otvori nova radna mjesta izaposli naše mlade ljude. Vjerujem da će to imati na umu svi koji treba da utvrđuju uslove povoljne za investitore i da neće dozvoliti da izgubimo vrijeme koje se ne može nadoknaditi“, dodao je Mijušković.

On je kazao da su nizak nivo konkurentnosti, nizak stepen diverzifikovnosti kao i nepovoljna struktura privrede, što zajedno uzrokuje negativan spoljnotrgovinski bilans, ključni problemi crnogorskih privrednika.

Mijušković je rekao da je nelikvidnost veoma izražena, cijene kapitala su visoke i otežan je pristup kreditima realnom sektoru.

Prema riječima Mijuškovića, prostorno planska dokumentacija nedovoljno je sređena na svim nivoima, dok je saobraćajna i komunalna infrastruktura nerazvijena, kao osnovni preduslov za razvoj.

„Sve ovo, moramo priznati, prati i neadekvatna i nedovoljno stručna radna snaga, koju karakteriše i slaba pokretljivost“, smatra Mijušković.

On je dodao da je, u dijelu finansiranja, osnovni problem nedovoljan neto priliv likvidnih sredstava iz redovnog poslovanja, što se negativno odražava na njenu tekuću likvidnost.

Mijušković je rekao da je jedan od vekih problema i radna snaga jer se uprkos reformama u sistemu obrazovanja ne uspijeva stvoriti dovoljno kadra koji može odgovoriti zahtjevima tržišta.

„Ne rjeđe pominjan problem od strane privrednika je i nedovoljno razvijen ekonomsko – socijani dijalog, koji se u najskorije vrijeme mora kvalitativno i zakonski unaprijediti. Raduje saznanje da je u pripremi novi zakon o socijalnom savjetu i njegovom budućem sastavu“, naveo je Mijušković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније