Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: PR Centar, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 09. 2019. 16:42   >>  16:55 1

KEMP ISTAKLA

Nakon učlanjenja u NATO 66% više investicija

Crna Gora je članstvom u NATO-u dostigla standarde koji će biti podsticaj za evropske integracije, a dodala je svoje resurse dijelu međunarodnog sistema i samim tim ima jednak glas kao ostale članice. Procjena je da je, od učlanjenja, broj investicija iz zemalja NATO-a porastao za 66 odsto, kazala je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Alison Kemp.

Kemp je, na divanjenju sa mladima, kazala da je Crna Gora priključivanjem u NATO počela reforme koje će je, kako je ocijenila, dovesti bliže Evropskoj uniji (EU).

„Crna Gora je prošla kroz reforme tajne službe, odbrambeni budžet je postao javan, a takođe je sprovedena profesionalizacija osoblja u Ministarstvu odbrane, kao i u vojnim snagama. Učlanjenjem u NATO savez, Crna Gora je dodala svoj glas i resurse dijelu međunarodnog sistema i samim tim ima jednak glas kao ostale članice“, istakla je Kemp. Na osnovu podataka MONSTAT-a, kako je kazala, Ujedinjeno Kraljevstvo se svrstava među deset najvećih stranih investitora u Crnoj Gori.

„Procjena je da je, od učlanjenja Crne Gore u NATO savez, broj investicija iz zemalja NATO-a porastao za 66 odsto. To nije samo u korelaciji sa NATO savezom, ali brojni britanski investitori kažu da samim učlanjenjem osjećaju veću sigurnost prilikom investiranja u Crnu Goru, što ujedno dovodi i veći broj britanskih turista“, navela je Kemp.

Članstvom Crne Gore, kako smatra, alijansa je pokazala da ne želi zatvoreni krug i da želi da se proširi.

„Takođe, Crna Gora je doprinijela na način što je pomogla državama regiona, poput Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, da se pripreme za svoje članstvo“, kazala je Kemp.

Govoreći o aktuelnoj agendi u EU i formiranju vojske u okviru te Unije, ona je kazala da je stav jasan.

„NATO je najuspješnija alijansa u istoriji, zato što je za 70 godina postojanja uspjela da odbrani i zaštiti slobode i način života kojim živimo. NATO je dao Evropi period mira, koji nijedna druga alijansa nije uspjela. Stav Ujedinjenog Kraljevstva je vrlo jasan, da EU ne treba zasebnu vojsku, koja bi funkcionisala paralelno jer upravo zato imamo NATO“, navela je Kemp.

Šefica Odsjeka za NATO u Ministarstvu odbrane Crne Gore Radmila Perović istakla je da je članstvo Crne Gore u NATO savezu privilegija za Crnu Goru, što državi donosi, kako je navela, brojne benefite.

„Prvi benefit je svakako politički benefit, jer Crna Gora, kao mala država sa manje od milion stanovnika ima jednako pravo glasa, odnosno jednak značaj kao i mnogo veće države. Donosimo odluke ravnopravno sa ostalim članicama“, rekla je Perović.

Govoreći o ekonomskom benefitu članstva Crne Gore u NATO-u, Perović je navela da je Crna Gora bezbjedna investiciona destinacija  što je, kako je kazala, neposredno uticalo na povećanje stranih investicija.

„Najznačajniji benefit jeste taj što članstvom u NATO-u dugoročno garantujemo bezbjednost na svojoj teritoriji i bezbjednost svojim građanima, što je preduslov za svaki drugi napredak“, istakla je Perović.

Ona je ocijenila da je članstvo u NATO savezu podsticaj Crnoj Gori u evropskim integracijama.

„To što smo postigli na planu ulaska u NATO, koristiće nam na planu integracija u EU. Članstvo u NATO nije preduslov za članstvo u EU, ali predstavlja jednu veliku preporuku jer smo ispunili određene standarde i kriterijume za ulazak u NATO, što će se vrednovati na putu u EU, jer su ta dva procesa komplementarna“, rekla je Perović.

Ona je kazala da su obrazovanje i pravovremeno informisanje najbolja sredstva u cilju borbe protiv kampanje dezinformisanja.

„Informacije koje vidimo u medijima nisu nužno namijenjene informisanju i nisu nužno tačne. Neke objave su namijenjene kampanjama dezinformisanja i upravo zbog toga je obrazovanje srednjoškolaca, kao i pravovremeno i tačno informisanje jako bitno. Ovakvi projekti, poput ovog koji sprovodi CEDEM, omogućavaju u direktnoj komunikaciji da ljudi od zvaničnih predstavnika čuju tačne informacije, što je jedan od načina borbe protiv kampanja dezinformisanja“, poručila je Perović.

Programski menadžer CEDEM-a Ognjen Marković naveo je da je više od 120 srednjoškolaca razgovaralo sa ambasadorkama država članica NATO saveza o perspektivi koju im članstvo pruža tokom četiri divanjenja, koja su organizovana u okviru projekta „Zauzmimo stav za buduće perpektive: savez mladih i NATO-a“.

„Na ovim događajima prisustvovalo je više od 120 srednjoškolaca koji su se predstavili kao aktivni članovi crnogorskog društva koji promišljaju o bitnim društvenim temama poput ove. Mladi su svojim pitanjima i komentarima dokazali da ne predstavljaju samo sadašnjost, već i budućnost ove države“, istakao je Marković.

On je kazao da je divanjenje tradicionalni običaj i da se nastojalo da razgovor o temama vezanim za NATO bude prilagođen mladima, kroz komunikaciju koja je otvorena i okrenuta u dva smjera.

„Trudili smo se da lokacije divanjenja budu lokacije koje su bliske mladima ili lokacije koje imaju veliki kulturno-umjetnički značaj za lokalnu zajednicu, kako bi oživjeli iste“, pojasnio je Marković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније