Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 09. 2013. 14:59 >> 14:59
1

PKCG

Predložili izmjenu Zakona o radu

Privredna komora (PKCG) predložila je Ministarstvu rada i socijalnog staranja izmjenu Zakona o radu po hitnoj proceduri, kako bi se otklonile eventualne negativne posljedice koje bi moglo da ima Mišljenje tog resora.

 

Povodom utvrđenog Mišljenja Ministarstva rada, koje se odnosi na nemogućnost zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme, nakon isteka prekida rada u trajanju od 60 dana, PKCG se, kako je saopšteno, masovno obraćaju privredna društva.

„Obraćaju nam se ističući probleme u poslovanju koji će nastupiti usljed takvog tumačenja, o čemu je Komora upoznala Ministarstvo rada i socijalnog staranja“, navodi se u saopštenju.

U PKCG smatraju da trenutna situacija, uslovi poslovanja privrednih subjekata kao i prognoze poslovnih prilika za naredni period, ne idu na ruku mogućnosti nastavka rada na neodređeno vrijeme velikom broju zaposlenih kojima uskoro ističe ugovor o radu na određeno.

„Preduzimanje mjera radi hitnog preispitivanja odredbi Zakona o radu i izradu novog kojim će se urediti radno zakonodavstvo smatramo urgentnim jer su se o negativnosti odredbe, kao i drugim djelovima ovog zakona u najvećem obimu složili sindikalni predstavnici i rukovodstva većine privrednih subjekata u Crnoj Gori“, kazali su iz PKCG.

Oni su dodali da je o nemogućnosti preobražaja radnog odnosa na određeno vrijeme u radni odnos na neodređeno, u trenutnim uslovima poslovanja iluzorno govoriti imajući u vidu nelikvidnost privrede, smanjen obim poslovanja i nesigurnost tržišta, kao i rigidnost važećeg Zakona o radu.

Iz PKCG su kazali da sadašnji Zakon o radu poslodavce dovodi u neravnopravan i gotovo bezizlazan položaj prilikom problema u primjeni propisa.

„Uz sve ovo, u većini slučajeva za privredne subjekte je ekonomski neisplativo angažovanje radne snage putem outsourcing-a, uzimajući u obzir prirode i vrste posla koji obavljaju zaposleni na određeno vrijeme“, naveli su iz PKCG.

Kako su kazali, posebno zabrinjava činjenica što se na taj način desetinama hiljada građana Crne Gore uskraćuje ustavno pravo na rad, jer nakon isteka perioda od 24 mjeseca i 60 dana, zakonom im se zabranjuje zapošljavanje kod jednog poslodavaca za razliku od drugih građana koji mogu zasnovati radni odnos na određeno vrijeme.

 

(MINA)

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније