Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

27. 09. 2019. 17:36 >> 20:10

SINDIKAT ŽELJEZARE

Smanjenje zarada prihvatljivo, ali uz uslove

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik prihvatiće smanjenje zarada za deset odsto do Nove godine, pod uslovom da im poslovodstvo nadoknadi umanjeni iznos nakon tog roka, poveća plate i potpiše pojedinačni Kolektivni ugovor.

Predsjednik Sindikat Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, ocijenio je da su njihovi zahtjevi opravdani, jer se nakon Nove godine očekuje stabilizacija na tržištu čelika, što znači i povećanje zarada.

„Poslodavac nam je ranije bio najavio da će povećati zarade, pa očekujemo da to i ispoštuje u Novoj godini, kao i da nakon sedam godina čekanja prihvati da sa zaposelnima potpiše pojedinačni Kolektivni ugovor“, rekao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, ti zahtjevi trebalo bi da budu prihvatljivi za poslovodstvo, s obzirom da radnici prihvataju da im, ionako male, plate budu dodatno smanjene, kako bi pomogli fabrici u teškom periodu.

„Od odgovora poslovodstva zavisiće dalji potezi radnika i Sindikata“, rekao je Rabrenović i dodao da očekuju i garancije da im ubuduće zarade neće biti smanjivane.

Potpredsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Miodrag Krivokapić, rekao je da im, umjesto ranijeg najavljenog povećanja, uprava sada smanjuju zarade i ocijenio da je poražavajuće što niko iz Vlade nije odgovorio na njihov poziv za pomoć u teškoj situaciji.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata (USS), Aleksa Marojević, ocijenio je da je stanje u fabrici godinama unazad zabrinjavajuće i sa aspekta bilansa poslovanja, uslova rada, zaštite zaposlenih i niskih zarada, zbog čega je uputio apel nadležnima u državi da se zainteresuju za radnike Željezare čija je egzistencija dovedena u pitanje.

„Očekivali smo da će se neko i od nadležnih državnih organa zainteresovati, s obzirom da ne vidimo preveliku brigu vlasnika kapitala u Željezari da preduzme adekvatne mjere da se ne dođe u ovu situaciju“, rekao je Marojević.

Prema njegovim riječima, takvi bilansi poslovanja u Željezari Tosčelik neće se moći popraviti smanjenjem zarada zaposlenima.

Uprava Željezare Tosčelik najavila je radnicima prije dva dana da će im, zbog teške situacije na svjetskom tržištu čelika, što je uslovilo otežano poslovanje fabrike, biti umanjene zarade za deset odsto, počev od septembra do Nove godine.

U Željezari Tosčelik, kojom gazduje turski holding Tosyali (Tosjali), uposleno je 302 radnika, a prosječna plata u proizvodnji iznosi od 380 do 400 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније