Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

01. 10. 2019. 13:00   >>  20:02 8

NURKOVIĆ O AUTOPUTU

Teško predvidjeti kursne razlike

Podatke o uticaju kretanja dolara i eura na cijenu izgradnje auto-puta Bar-Boljare treba tražiti od Ministarstva finansija, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i dodao da je teško predvidjeti kako će se u narednom periodu kretati kursne razlike.

On je, komentarišući pisanja medija da će izgradnja auto-puta poskupiti zbog pada kursa eura u odnosu na dolar, rekao da odgovor na to pitanje treba da pruži Ministarstvo finansija, jer je taj Vladin resor vodio račuina o kursnim razlikama i valutnoj zaštiti.

„Što se tiče finansijskih pokazatelja vezanih za kursne razlike ne bih da komentarišem, jer u zavisnosti od političke situacije na globalnom nivou dolar raste ili pada. Ne znam koji bi stručnjak mogao da predvidio koliko će ta razlika da iznosi kada bude završen auto-put", rekao je Nurković novinarima na Forumu o saobraćajnoj povezanosti, koji je Ministarstvo organizovalo u hotelu Hilton.

Prema pisanju Vijesti, pad kursa eura u odnosu na dolar, koji se pojačao proteklih dana, mogao bi značajno da poveća iznos kredita za gradnju prve dionice auto-puta, koji je sada 124 miliona eura viši.

Kredit za auto-put koji je Vlada zaključila u oktobru 2014. godine sa kineskom Exim bankom od 944 miliona dolara i koji će iz državnog budžeta početi da se vraća za godinu i šest mjeseci, tada je u eurima vrijedio 743 miliona eura. Euro je bio 1,27 dolara.

Sada kada jedan euro vrijedi oko 1,088 dolara, kredit iznosi 867 miliona eura ili 124 miliona eura više.

Nurković je objasnio da se u Ministarstvu saobraćaja bave konkretno izgradnjom auto-puta.

„Ja sam preuzeo ovo Ministarstvo i dao sebi zadatak da se taj projekat uradi što je moguće prije, odnosno u dogovorenlom roku. Taj rok smo produžili za malo više od godinu, ali sad fokus stavljamo na kvalitet radova. Nadam se da je kvalitet na najvećem nivou, odnosno po svim tim evropskim standardima i da ćemo auto-put izgraditi i staviti u funkciju“, poručio je Nurković.

Na pitanje da li su u Vladi razgovarali o tome šta će se desiti ako dolar nastavi da raste, Nurković je odgovorio da Ministarstvo finansija već ima koncepciju i odgovor na to, ali da on ne zna detalje.

„Ja se bavim radovima i mislim da se oni realizuju dobro. Most Moračica je spojen, a tu je i značajan broj drugih objekata na trasi auto-puta. Naše kompanije su se kadrovski i tehnički osposobile za igradnju i slobodno mogu u regionu da konkurišu i da se jave kao izvođači radova“, tvrdi Nurković.

On je kazao da su benefiti izgradnje auto-puta višestruki i da nije u pitanju samo činjenica da li će to biti profitabilno sa stanoviša putarine.

Za naredne dionice više zainteresovanih kompanija 

Nurković je rekao i da u Ministarstvu razgovaraju sa više zainteresovanih kompanija o traženju modela za nastavak dalje gradnje auto-puta.

„Zaista smo opredijeljeni da nastavimo dalju gradnju i već imamo konkretno interesovanje evropskih kompanija. Samo tražimo povoljan momenat i povoljne uslove. Od Evropske komisije (EK) smo tražili grant sredstva i nastojaćemo da ona budu što je moguće veća u strukturi obezbjeđenja sredstava za finansiranje druge dionice i nastavak treće“, poručio je Nurković.

On očekuje da će izgradnja prioritetne dionice biti završena do kraja septembra naredne godine.

„To je vrlo zahtijevna dionica i nikada se ne može do detalja predvidjeti da li će neki problem izaći na bilo kojem dijelu, ali se nadam da će to do kraja septembra biti završeno“, kazao je Nurković.

Komentarišući dalje aktivnosti, nakon što je Vlada usvojila Koncesioni akt i Nacrt ugovora o koncesiji za aerodrome, Nurković je rekao da je formirana Tenderska komisija i da bi ubrzo trebalo da bude raspisan oglas odnosno poziv za dodjelu koncesija za aerodrome.

„Mislim da smo tu priču doveli do kraja i da će vrlo brzo to biti objavljeno u međunarodom listu Ekonomist i našim domaćim medijima. Mmislim da će zbog pripreme štampanja tog lista to biti do narednog četvrtka. Taj pretkvalifikacioni period će trajati 45 dana. Postoji ogromno interesovanje respektabilnih firmi i zaista očekujemo dobru ponudu i dobrog operatera“, zaključio je Nurković.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније