Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B. [ Mina business ]

03. 10. 2019. 12:35 >> 12:48

ZA DEVET MJESECI

Naplaćeno 848 miliona eura poreza

Poreska uprava (PU) je tokom devet mjeseci naplatila bruto iznos od 848,17 miliona eura, što je devet odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Iz PU je saopšteno da je ukupna bruto naplata bila sedam odsto iznad planiranog.

“PU je tokom septembra ostvarila bruto naplatu od 102,07 miliona eura, čime je plan naplate premašen 7,5 miliona eura odnosno osam odsto”, navodi se u saopštenju.

Naplata po svim poreskim oblicima premašila je ostvarenje iz prošle godine, a u strukturi naplate najveći rast zabilježen je kod poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 15 odsto. Ostvarena naplata iznosila je 215,8 miliona eura.

Takođe je naplaćeno 380,8 miliona eura doprinosa za socijalno osiguranje i to čak šest odsto.

“Bruto naplata poreza na dohodak građana iznosila je 124,99 miliona eura, što je deset odsto više nego prošle godine i poreza na dobit preduzeća 65,39 miliona eura što je jedan odsto više nego prošle godine”, rekli su iz PU.

Bruto naplata koncesionih naknada iznosila je 30,27 miliona eura, što je sedam odsto više nego prošle godine, a poreza na promet nepokretnosti 14,18 miliona eura, što je osam odsto više nego prošle godine.

“Ostvareni rezultati naplate posljedica su širenja poreske osnovice kroz napore PU da podstakne dobrovoljno poštovanje poreskih propisa, ali i da sankcioniše neregularno poslovanje, a posebno efikasnim praćenjem minule ljetnje turističke sezone”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu planirani početak primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, očekuje se da će stepen poštovanja poreskih propisa, a samim tim i uspostavljeni trend rasta naplate poreskih prihoda biti nastavljen na srednjeročnom i dugoročnom planu.

“Očekuje se da će i modernizacijom servisnog pristupa poreskim obveznicima broj obveznika koji dobrovoljno ispunjavanju poreske obaveze biti sve veći”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније