Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

04. 10. 2019. 13:43 >> 13:45

SIMOVIĆ SAOPŠTIO

Turci od 2007. u CG uložili 165 miliona €

Turski investitori su od 2007. do kraja prošle godine uložili u Crnu Goru oko 165 miliona, dok je priliv stranih direktnih investicija (SDI) iz te države u konstantnom porastu, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović.

On je na sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između vlada Crne Gore i Turske kazao da je priliv SDI iz Turske u konstantnom porastu, a samo u prošloj godini iznosio je preko 53 miliona eura.

"Renomirane turske kompanije i brendovi kao što su Tosčelik, Global ports, Waikiki i Ziraat banka su samo neke od brojnih turskih kompanija koje uspješno posluju u Crnoj Gori", rekao je Simović na sjednici na kojoj je potpisan Protokol kopredsjedavajućih komisijom.

On je dodao da je danas u Crnoj Gori registrovano oko 2,8 hiljada turskih kompanija.

"Turska je važan trgovinski partner Crnoj Gori, o čemu govori podatak da je ukupna trgovinska razmjena dvije države u prošloj godini iznosila preko 100 miliona eura, što je 8,2 odsto povećanje u odnosn na prethodnu“, precizirao je Simović.

Zadati cilj je da se, kako je dodao, do 2022. godine ostvari trgovinska razmjena od 250 miliona eura.

"Komisija je potvrda da intenzivna ekonomska saradnja zauzima veoma važno mjesto u kontinuiranom snaženju bilateralnih odnosa Crne Gore i Turske, koje odlikuje kvalitetan politički dijalog, međusobno razumijevanje i saradnja“, ocijenio je Simović.

On je naveo da je ulazak Crne Gore u NATO stvorio pretpostavke za ubrzaniji ekonomski rast i razvoj i obezbijedio dodatnu sigurnost za ulaganja stranih kompanija.

"Investicije zemalja članica NATO u Crnu Goru su u prošloj godini porasle 66 odsto u odnosu na 2017“, dodao je Simović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je od 2006. godine napravila važne iskorake u svom društveno ekonomskom razvoju, pokazala da je bezbjedna, politički stabilna i ekonomski održiva država.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić, kazao je da su toj sjednici prethodili bilateralni sastanak kopredsjedavajućih komisijom i sastanci na ministarskom nivou na kojima je potvrđeno da Crna Gora i Turska održavaju dobre i sadržajne odnose u svim oblastima međusobne saradnje.

„Postoji prostor za dalje unapređenje industrijske saradnje i to u oblasti tekstilne i metalne industrije, drvoprerade, kao i oblasti proizvodnje hrane u skladu sa halal standardima“, rekao je Srzentić.

Zajednički je ocijenjeno, kako je kazao, da će sjednica Mješovite komisije dati novi impuls takvim odnosima, dodatno učvrstiti međusobno povjerenje i doprinijeti daljem snaženju ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene.

Turski ministar omladine i sporta, Mehmet Kasapoglu, kazao je da se mora povećati trgovinska razmjena između dvije države, kao i turske investicije u Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, dvije države imaju jake veze, a važno je sprovoditi konkretne mjere u cilju saradnje.

„Nadamo se da će ova sjednica biti korisna za naše zemlje. Odnosi Crne Gore i Turske su prijateljski, a želimo da povećamo konkurentnost i da ojačamo naše ekonomske veze“, naveo je Kasapoglu.

Crna Gora je, kako je kazao, iskren partner i konstantno rade na unapređenju saradnje.

„Između dvije države u tradicionalnim odnosima postoje bliske relacije, a u narednom periodu prijateljski odnosi treba da se refektuju na ekonomske odnose“, zaključio je Kasapoglu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније