Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 09. 2013. 15:11 >> 15:12

KAP

Radnicima će isplatiti otpremnine

Radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji su stekli pravo na penziju, kao i onima koji treba da budu uključeni u novi socijalni program, Vlada će dati novac za isplatu otpremnina.

 

 Advokat bivših radnika, Zoran Piperović, kazao je da zahtjev za otpremnine u iznosu od osam do deset hiljada EUR neće biti realan, ali kolike će one biti nije poznato.

„Biće određena novčana masa koju treba da dijelimo. Ako bude manje radnika otpremnina će biti veća, ako ih bude više biće manja. Ne znam o koliko novca se radi, mislim da neće biti realan prvi zahtjev koji je bio projektovan na nekih osam do deset hiljada, biće to onoliko koliko država može u ovom tenutku da pruži“, rekao je Piperović.

On smatra da radnici ne mogu da budu nerealni i da treba da prihvate ponudu Vlade.

„Zadovoljan sam razgovorom, dogovoreno je da se radi nova sistematizacija za ljude koji trebaju da odu u penziju. U ovoj situaciji mislim da je realno da se uzme ono što država da jer preko toga i ne može“, naveo je Piperović, koji bi sa radnicima trebalo da se sastane narednih dana.

On je kazao da će pokušati da nagovori radnike da sarađuju i sa dijelom sindikata koji zastupa Rade Krivokapić, a ako na to ne pristanu, prema riječima Piperovića, moraju da budu prisutni kada se budu pravili spiskovi za radnike koje su ispunili uslove za otpremninu.

Na spisku će biti oko 350 radnika, zajedno sa onima koji po novom socijalnom programu treba da odu iz KAP-a.

Predstavnik Vlade u Odboru direktora fabrike, Nebojša Dožić, nije želio da daje procjene o tome koliko bi radnika, uz postojećoh 420, trebalo da pođe u penziju po novoj sistematizaciji koja treba da se uradi u KAP-u.

„Ne želim da dajem nikakve procjene, u toku je sitematizacija radnih mjesta, svi radnici koji su potrebni KAP-u ostaće u njemu. Radnike koji su neraspoređeni pokušaćemo da rasporedimo na mjesta koja su upražnjena, a za ostatak koji ne budemo mogli da uposlimo uputiću Ministarstvima ekonomije i finansija i Vladi zahtjev za socijalni program“, rekao je Dožić.

Prema njegovim riječima, proizvodnja u KAP-u ide kako treba.

„Nije lagano, smanjili smo troškove maksimilno koliko smo mogli, cijena aluminijuma je i dalje mala, pokušavamo da napravimo ugovore što je moguće bolje kako bi KAP opstao do nekog konačnog rješenja“, kazao je Dožić.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније