Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 10. 2019. 09:13 >> 09:56

JAVNE NABAVKE

Predlog zakona u skladu sa direktivama EU

Tekst Predloga zakona o javnim nabavkama u potpunosti prenosi direktive Evropske unije koje regulišu ovu oblast u zemljama članicama, a obuhvatio je i suštinske sugestije koje su dostavile Nevladine organizacije, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"U pitanju su: jedinstveni akt za jednostavne nabavke, kao i nabavke iz sektora odbrane i bezbjednosti, unaprjeđenje odredbi koje se odnose na izvršenje ugovora i jačanje inspekcijskog nadzora", navodi se u saopštenju.

Iz tog vladinog resora ističu da su sve komentare i sugestije na tekst tog Predloga Zakona razmotrilo sa posebnom pažnjom i po osnovu istih zauzelo stav.

"O odredbama Predloga zakona Ministarstvo finansija je vodilo široki dijalog sa obveznicima primjene, kao i sa udruženjima poslodavaca koji su iznosili stavove privrede. Takođe, razmijenjena su mišljenja i sa svim ostalim zainteresovanim stranama koje su po bilo kom osnovu imale sugestije na tekst Predloga zakona", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su 10. juna ove godine na zvaničnoj veb stranici Ministarstva finansija objavili saopštenje i pozvali zainteresovanu javnost na javne konsultacije povodom teksta Predloga Zakona o javnim nabavkama, inoviranog u odnosu na verziju povodom koje je sprovođena javna rasprava u periodu februar – mart 2018. godine.

Oni ističu da su time svi zainteresovani imali mogućnost da dostave svoje stavove.

"Što je u velikom obimu i učinjeno, pa stoga materijal koji prati Predlog zakona u proceduri utvrđivanja od strane Vlade Crne Gore, sadrži i izjašnjenje Ministarstva finansija po osnovu dostavljenih komentara i sugestija", navodi s eu saopštenju.

Ministarstvo finansija je, dodaju iz tog vladinog resora, u pripremi konačnog teksta Predloga zakona razmotrilo i ranije date sugestije dostavljene na tekst Nacrta zakona, tokom javne rasprave 2018. godine, sa stavom da sve primjedbe koje imaju osnova u direktivama i u skladu su sa konceptom ovog novog propisa budu inkorporirane u tekst Predloga zakona.

Napominju i da je pregovaračka grupa za poglavlje 5 – javne nabavke održala dva sastanka tokom jula i septembra na kojima se isključivo razgovaralo o odredbama novog Zakona.

"Ministarstvo finansija je stava da sve sugestije koje su, tokom završne faze izrade Predloga zakona dostavljene od bilo kog zainteresovanog lica, a bile su u skladu sa odredbama direktiva sa kojima se ovaj Predlog zakona usklađuje uključene su u tekst u konačnom", zaključuje se u saopštenju Ministarsva finansija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније