Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

08. 10. 2019. 17:17   >>  17:15

ORLANDIĆ PORUČIO

Saglasnost o zakupu ne postoji

Saglasnost osnivača za produženje Ugovora o zakupu free shopova na crnogorskim aerodromima ne postoji, rekao je direktor preduzeća Aerodromi Crne Gore, Danilo Orlandić.

 

Prema njegovim riječima, Aerodromi su, postupajući u skladu sa važećim propisima, sproveli proceduru davanja u zakup poslovnog prostora radi slobodne carinske prodaje, čemu je prethodila saglasnost Odbora direktora, nadležnih ministarstava i na kraju Vlade u funkciji Osnivača.

"Netačni su navodi da je od značaja činjenica što je postupajućem sudu dostavljena saglasnost ministarstava iz 2011. godine da se produži ugovor o zakupu free shopova, iz razloga što Vlada kao osnivač, nije dala saglasnost na odluku Upravnog odbora JP „Aerodromi Crne Gore“ iz 2010. godine o produžetku važenja ugovora, a koja se želi nametnuti kao dokaz u postupku", rekao je Orlandić.

On je poručio da se javnosti prećutkuje važna činjenica da je navedenom Odlukom Upravnog odbora JP Aerodromi Crne Gore iz 2010. godine jasno propisana obaveza pribavljanja prethodne saglasnosti Osnivača, a to je Vlada Crne Gore, a ne ministarstva.

"Kako nema saglasnosti Vlade Crne Gore, to je jasno da su netačni tužbeni navodi i navodi iz medija da su ispunjeni uslovi za produženje ugovora o zakupu koji je predmet aktuelnog spora", rekao je Orlanidić.

On je ukazao da se voljom ugovornih stranaka, ne mogu mijenjati imperativne norme, kakve su upravo odredbe Zakona o državnoj imovini i Uredbe o prodaji i postupku davanja u zakup stvari u državnoj imovini, koji ne propisuju mogućnost prećutnog obnavljanja zakupa kada je u pitanju državna imovina.

"Stupanjem na snagu navedenog zakona kao lex specialisa, prestala je primjena Zakona o obligacionim odnosima u dijelu prećutnog obnavljanja zakupa, pa i otkaznog roka, već je ugovor morao biti zaključen u svemu u skladu sa članom 40 Zakona o državnoj imovini, do čega u konkretnom slučaju nije ni došlo", rekao je Orlandić.

Kako je dodao, u prilog ovakvom stavu ide i sudska praksa i pravosnažne presude koje potvrdjuju da je navedeno tumačenje važećih propisa pravilno i koje će, i pored ovakvih i sličnih pritisaka od strane podnosioca tužbe, prvostepeni sud cijeniti u toku donošenja odluke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније