Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

13. 10. 2019. 11:20   >>  11:20 11

UPCG

Očekuju da Ustavni sud ukine neradnu nedjelju

Unija poslodavaca (UPCG) očekuje pozitivan ishod po pitanju inicijative za ocjenu ustavnosti člana Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović, smatra da će Ustavni sud ocijeniti da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u nesaglasju sa Ustavom odnosno njegovim članom 59, koji jamči slobodu preduzetništva.

„Još ne znamo kada će Ustavni sud da odlučuje po toj inicijativi, jer imaju neka sudska ograničenja u kom roku bi oni trebalo da odlučuju. Ali očekujemo pozitivan ishod po nas, a i po crnogorsku privredu i ekonomiju, što mislim da je to mnogo bitnije“, rekao je Lazović agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je UPCG u proteklih pola godine istupila jasno kada je u pitanju izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini odnosno član 35a kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

"Problematizovali smo jednu takvu odluku iz više razloga. Ono što se nametnulo kao prvo je Ustav Crne Gore, odnosno član 59 koji jamči slobodu preduzetništva koja se na ovaj način, makar mi smatramo, negdje krši", rekao je Lazović.

Takođe, kako je naveo, razmišljali su i o velikim i malim odnosno onim posljedicama koje takav zakon može da ima po poslovanje preduzeća iz sektora trgovine.

"Negdje se u javnosti pričalo o velikima što apsolutno stoji, a zaboravili smo strukturu crnogorske ekonomije koja se preko 98 odsto sastoji od malih i srednjih preduzeća. Dakle, kako će to djelovati na njih i na preduzeća koja imaju jednog zaposlenog, a rade u sektoru trgovine", kazao je Lazović.

Svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo na jedan slobodan dan

U Uniji su, kako je naveo, problematizovali uticaj zakona na kompanije iz sektora trgovine koji posluju na primorju ili sjeveru za vrijeme trajanja turističke sezone, odnosno da li se može dozvoliti da se brani rad i velikima i malima.

„Protiv smo ovakvog rješenja jer se i Zakonom o unutrašnjoj trgovini regulišu neke stvari koje zaista treba i jesu regulisane sistemskim zakonom koji reguliše radne odnose, odnosno Zakonom o radu. Dakle u ovom trenutku, i prije stupanja ove norme, svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo na jedan slobodan dan“, rekao je Lazović.

To su, kako je dodao, razlozi zbog kojih su zauzeli takav stav i podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Član Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedjelja počinje da se primjenjuje 20. oktobra.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније